Hele verdens hønemor

Hun har vært Norges Landsmoder og Verdens miljøforkjempende «Moder Jord». I dag tar Gro Harlem Brundtland på seg oppgaven å være jordmor for en ny, forbedret og modernisert utgave av Verdens helseorganisasjon, WHO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brundtland blir i dag formelt utpekt til WHOs nye generalsekretær, og tiltrer stillingen i juli. Hun kommer til en organisasjon i krise. Som mange andre FN-organisasjoner lider WHO av en topptung overflod av direktører med store lønningsposer og livstidskontrakter. Byråkratiet er oppsvulmet, og kommunikasjonen mellom hovedkontoret i Geneve, regionalkontorene, og de nasjonale kontorene er ikke alltid like god. Magasinet The Economist tar i sin nyeste utgave for seg de enorme utfordringene Brundtland står overfor.

( les Repositioning the WHO)

Gros liv

Da Gro gikk overraskende av som statsminister høsten 1996, viet hun tiden til å skrive selvbiografien og bestselgeren «Mitt liv». I bakgrunnen surret debatten og spekulasjonene om hva Landsmoderen nå skulle ta seg til. Ryktene florerte om Gro som FNs nye generalsekretær, og som mulig kandidat til sjefsstolen i NATO.

Moder Jord

Gro har en høy stjerne internasjonalt, og gikk under kallenavnet Moder Jord da hun ledet den såkalte Brundtlandkommisjonen som oppfant 1980-tallets uovertrufne miljømoteord, «bærekraftig utvikling». Til tross for - eller kanskje på grunn av - begrepets vage og forpliktelsesløse definisjon, dannet Brundtlandkommisjonens rapport «Vår felles framtid» en helt ny og stor «bærekraftig utviklings-industri». Universitetet i Wisconsin Green Bay har for eksempel et eget studium dedikert til Brundtlandkommisjonens arbeid, kalt «Bærekraftig utvikling og globale studier». Universitetet i Oslo er ikke noe dårligere, med sitt Senter for Utvikling og Miljø, som ble opprettet i 1990 som følge av Brundtlandrapporten.

Sirkelen sluttet?

For Legen Gro Harlem Brundtland er kanskje sirkelen sluttet når hun tar over som sjef for Verdens helseorganisasjon. Hun har allerede rukket å bli nummer sju på en liste over verdens hundre mektigste kvinner. Nå har hun lovet å ta opp kampen mot den mektige tobakkindustrien - i tillegg til malariaen og tuberkulosen, som hun allerede har erklært krig mot. Men først må hun trolig utkjempe noen reformrunder med sitt eget byråkrati.

NY ARENA: Gro Harlem Brundtland starter sin nye karriere med å blant annet å erklære tobakksindustrien krig.