Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helen Mirren tar saken

Tilbake på NRK som inspektør Tennison Navnet hennes er Helen Mirren. I rollen som politiinspektør Jane Tennison er hun klar til å løse nye kriminalmysterier på norsk fjernsyn. Engelsk TV-krim på sitt aller beste, sies det om «Den mistenkte» som sendes tre fredager framover på NRK 1

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Helen Mirren (51) har britene en av sine desidert mest feirede skuespillere de siste tiåra. Mirren hylles av både kritikere og publikum for sine innsiktsfulle rolletolkninger.

Norske fjernsynsseere fikk sitt første store møte med Mirren i TV-serien «Den mistenkte», eller «Prime Suspect» som den heter på originalspråket, tidligere på 90-tallet.

Nå ikler hun seg nok en gang rollen som den dypt engasjerte inspektør Tennison.

Ibsen og Strindberg

Mirrens filmkarriere strekker seg helt tilbake til 1968 da hun spilte i den australske «Age of Consent». Men det var som teaterskuespiller hun først og fremst markerte seg opp gjennom 70-tallet og et godt stykke inn i 80-åra. Mirren ble en respektert tolker av så vel Ibsen som Strindberg på scenene i London.

For øvrig fulgte større og mindre roller i filmer som «Caligula» (sprø halvporno), «Excalibur» (storslått sverdfilm), «2010 - The Year Me Make Contact» (space ...), «Moskitokysten» (myggfilm med Harrison Ford) og Peter Greenaways «Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker».

Ble skremt

Men større suksess enn det hun fikk i rollen som inspektør Tennison hadde Mirren aldri opplevd.

- Jeg ble nesten skremt av seriens enorme suksess, sier Mirren om responsen som den prisbelønte «Prime Suspect» fikk etter at den ble lansert i 1991.

- Jeg var redd for å bli forbundet med politiinspektør Tennison resten av livet, forteller hun i et intervju.

Av samme grunn stilte Mirren seg tvilende til å spille Tennison nok en gang. Men det britiske fjernsynsselskapet Granada klarte til slutt å overtale henne. I fjor gikk man i gang med å spille inn tre enkeltstående totimersfilmer. Det er disse tre NRK nå har kjøpt inn.

Den første, «Et barn forsvinner», vises i morgen kveld. De to neste fredagene fram mot jul kommer «Indre sirkler» og «En følelse av mørke».

Pedofili

I likhet med den forrige bolken av «Prime Suspect»-filmer, har også de tre nye filmene en sosialrealisme som er utenkelig i enhver amerikansk serie. Mirren framstiller også en politiinspektør som er blottet for den glamorøse helteauraen amerikanerne gjerne dynger på med. Hun gjør det med ærlig engasjement og inderlighet.

- Vi forsøker å lage realistiske historier. Å lage en serie med helt aparte urealistiske fantasimord virker helt uinteressant på meg. Jeg har alltid ønsket at «De mistenkte» skal speile det som skjer folk i det virkelige liv på det tidspunktet vi spiller inn filmen, forklarer Mirren.

Sånn sett skulle hun og de andre i filmteamet ha truffet spikeren rimelig bra på hodet i den første av de tre nye filmene om inspektør Tennison. Den handler nemlig om lille Victoria som blir bortført av en pedofil desperado.

Oscar-nominert

Helen Mirren har tidligere uttalt at hun har hatt et anstrengt forhold til politiet. Hver gang en politibil fulgte etter henne på veien, ble hun svett i hendene.

- Jeg er livredd for alt som har potensiell makt over meg, uttaler hun. Samtidig har Mirren liten tro på at en skikkelse som inspektør Tennison finnes i virkeligheten.

- Folk sier at Tennison ikke finnes i det virkelige liv, og jeg tror nok de har rett. Men det er nok bare et spørsmål om tid. Jeg tror hun er framtidas politikvinne. Selv om jeg aldri har ønsket å gjøre Tennison som feminist-propaganda, understreker hun.

Etter innspillingen av den første bolken med «Primal Suspect»-filmer spilte Helen Mirren mot Nigel Hawthorne i «Kongens galskap». For den rollen ble hun Oscar-nominert.

Til daglig lever hun sammen med sin mann, regissør Taylor Hackford, i Los Angeles og London. I L.A. har hun tre hunder ved navn Ghost, Jasmine og Vato, mens hun i London fyller fritida med mer kulturelle sysler som galleribesøk og teaterforestillinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media