BJØRN UTENFOR VINDUET: Helene Renate Hvedding og familien ble sperret inne på hytta på Svalbard da ei isbjørn-binne og ungen hennes tuslet rundt hytta hele helga. På det nærmeste var de rett utenfor vinduet. Video: Helene Renate Hvedding Vis mer

Helene (50) ble sperret inne på hytta av isbjørn hele helga

Ei isbjørn-binne og ungen gikk rundt hytta hele helgen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag formiddag skulle Helene Renate Hvedding og familien grille på hytta på Reveneset på Svalbard.

De hadde tatt ut hvalbiffen og annen mat, da de så to isbjørner i standkaanten på nedsiden av hytta. Det var NRK Troms som først omtalte saken.

- Da var det bare å røske med seg maten, brusen og bikkjene og låse døra, forteller Hvedding til Dagbladet.

Holdt seg rolig

Likevel kom de to bjørnen tuslende mot hytta, og der ble de. De fant en tønne med søppel, og lot seg underholde av den en god stund. Dermed var det bare for familien å sitte inne og vente. På det nærmeste var de rett under vinduet.

- Bjørnene var veldig rolig, og det var vi også. De kan kjenne matlukt gjennom veggene, men jeg var aldri redd for at de skulle rive ned hytta, forteller Hvedding.

Bjørnene holdt seg i området hele lørdagen, før de forsvant bak en åskam. Søndag morgen kom de tilbake, og ble værende i området helt til søndag kveld. Hele tiden var familien oppmerksom på at de ikke skulle terge bjørnen.

- Vi måtte holde hundene godt unna vinduene for at de ikke skulle begynne å bjeffe mot bjørnene. De lå pent på gulvet og sov, og enset ingen ting, sier Hvedding.

Mor og unge

Hvedding forteller at det var ei mor og ungen hennes. Hun har bodd på Svalbard i 16, men dette er første gang hun kommer så nært på en unge.

- Det gjør det litt mer nervepirrende å være så nært ei binne og ungen hennes. Da mora lett bli aggressiv og beskyttende overfor ungen, forteller hun.

I området er det flere hytter, og hyttenaboene kommuniserte seg i mellom mens bjørnene befant seg i området. En av hytteeierne skal ha kontaktet Sysselmannen som sendte ut et helikopter som holdt utkikk etter bjørnene.

- Heldige

På tross av at helga på hytta ble preget av mer innetid enn planlagt, var det en positiv opplevelse for familien.

- Det er ikke hver dag du får kongen på besøk, eller skal vi si dronningen, sier Hvedding og ler.

- Det er fantastiske dyr, og det er ikke alle som er så heldige å komme så tett på dem i det fri, legger hun til.

Mandag formiddag er hun fortsatt på hytta, men bjørnen er ikke å se.