Helene (94) fakket tyven

94 år gamle Helene Enersen fra Oslo lot seg ikke pille på nesa av den frekke innbruddstyven. Da politikjenningen ville låne doen hennes for å gjøre sitt fornødne, låste hun ham inne i leiligheten og slo alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var torsdag forrige uke den 94-årige tidligere danserinnen fikk uventet besøk. Det ringte på døra, og utenfor sto en fremmed mann som dyttet henne inn i leiligheten.

- Han sa han het Zackariassen og bodde i første etasje. Dette visste jeg var løgn, men jeg lot mannen holde på. Tyven presset henne innover i leiligheten til kjøkkenet, der veska hennes sto. Hun skjønte hva mannen var ute etter, men var redd for å bruke vaktalarmen sin i tilfelle tyven skulle ty til vold.

- Jeg lot som jeg trodde på det han sa, og at jeg ikke hadde sett at han prøvde å gjemme veska mi under ei jakke som han slengte fra seg, sier hun.

Måtte på do

- Men før han forlot leiligheten min, ville han låne toalettet, fortsetter hun. Det var da han gjorde tabben. Mens han var på do, låste den snarrådige 94-åringen seg ut av leiligheten i fjerde etasje og stabbet seg nedover for å få hjelp av naboene i oppgangen. Men ingen av dem var hjemme, og Helene måtte gå alle fire etasjene ned til gata, dårlig til beins som hun er. Hele veien ned hørte hun den innelåste skurken rope ukvemsord etter henne, men tok ingen notis av det.

- På gata møtte jeg en ung dame, og fikk låne mobiltelefonen hennes. Jeg ringte til politiet, og de kom og hentet den frekke mannen, sier hun.

Hun er lettet over at alt gikk bra, og at hun fikk tilbake pengene. Men hun var skjelven i flere dager etterpå. Hun håper andre kan trekke lærdom av det hun gjorde, og ikke legger seg flate for frekke innbruddstyver.

Politiskryt

- Jeg tror jeg sparte mange andre for å bli ranet før jul. Denne mannen hadde sikkert prøvd seg på flere eldre enn meg, sier heltinnen.

Politiet roste henne for heltemodig innsats, og fortalte at mannen var en gammel kjenning som de til da ikke hadde klart å ta på fersk gjerning. Tyven kvalifiserer muligens til en av Norges dummeste kriminelle. Selv om han skjønte at han var sperret inne i leiligheten mens han latet vannet, tenkte han ikke på å legge igjen de vel 4000 kronene han hadde stjålet, men stappet dem ned i strømpene i håp om at politiet bare skulle sjekke lommeboka. Men på politistasjonen måtte han kle seg naken, og der datt pengene ut av strømpene.

TØFF DAME: Helene Enersen (94) hamlet opp med innbruddstyven. Her står hun med nøklene foran døra hun låste tyven inne bak.