- Helene har fått fred

Helene Yu begynte med narkotika da hun var 13 år gammel. Etter fire års kamp mot narkohelvetet måtte den lille kroppen gi tapt. Helene ble bare 17 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld klokka 20 sender TVNorge historien om Helene Yu i programmet «Brutte løfter». Aldri før har så mange mennesker dødd av narkotika, og 29 av dem som døde i fjor, var tenåringer. Sosialminister Guri Ingebrigtsen sier at kampen mot narkotika er et satsingsområde for regjeringen. Men det er kuttet 14 millioner kroner i budsjettet for i år. I programmet møter sosialministeren Helene Yus venninne, Lene Marie Eidaker Johansen (23), til debatt.

Vennene husker lille Helene som ei blid og glad jente som alltid stilte opp hvis noen trengte hjelp. De husker henne som den beste håndballspilleren på laget. De husker henne også som jenta som ble kasteball i systemet og ikke fikk hjelp før det var for seint.

- Helene begynte å bruke narkotika da hun var rundt 12 år gammel, sier Lene Marie Eidaker Johansen til Dagbladet.

- Kunne vært reddet

Helene ble kastet fra spesialskole til spesialskole, og fra hybelhus til hybelhus. Hun tagg om hjelp til å komme seg bort fra narkohelvete. Men ingenting ble gjort.

15. desember i fjor ble Helene funnet død i en leilighet på Kolbotn, etter en overdose av flytende ecstasy, heroin og rohypnol.

- Jeg er redd for å få barn. Det er så tøft å vokse opp for tida. Jeg har to kamerater på 19 år som fort kan komme til å dø av overdose, fordi de ikke får hjelp, sier Lene Marie.

Hun er svært kritisk til det offentliges manglende vilje til å slåss mot overdosetallene, og mener at behandlingsapparatet ikke fungerer.

- Jeg tror Helene kunne vært reddet hvis offentlige instanser hadde gått inn for det. At hun kunne oppfylt drømmen sin om å gifte seg, få barn og hus, og en jobb som frisør.

Bruk mer tid på barna

Hun mener foreldrene må ta seg mer tid til barna.

- Greit nok at foreldrene har 8- 16-jobb, og vil se på tv når de kommer hjem. Men de må ta seg tid til å snakke med barna. Aktivisere dem med idrett, og få opp selvbildet deres.

Begravelsen var det verste Lene Marie har vært med på. Og forut for det, da hun fikk se henne ligge i kista.

- Å se den unge, lille jenta ligge der med sprøytestikk på hele hånda er det mest forferdelige jeg har opplevd. Samtidig tenkte jeg på hvor jævlig hun hadde det mens hun levde.

- Men når hun lå i kista, så det ut som om hun hadde det bra. Ingen kunne plage henne lenger. Hun hadde endelig fått fred.

<B>KRITISK:</B> Helene Yus venninne Lene Eidaker Johansen (23) er svært skeptisk til den manglende oppfølgingen narkomane får.