Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Attentatforsøket på Nygaard:

Helga ble Nygaards redningskvinne­­

Helga Elisabeth Waagaard fant William Nygaard hardt skadd utenfor egen bolig den 11. oktober 1993. Han hadde blitt skutt tre ganger, men trodde selv han hadde fått støt.

FANT FORLAGSSJEFEN SKUTT: Helga Elisabeth Waagaard ble William Nygaards redningskvinne etter attentatforsøket den 11. oktober 1993. Hun befant seg i nabohuset da hun hørte lyden av skudd, og like utenfor døra fant hun forlagssjefen hardt skadd. Foto: Frank Karlsen
FANT FORLAGSSJEFEN SKUTT: Helga Elisabeth Waagaard ble William Nygaards redningskvinne etter attentatforsøket den 11. oktober 1993. Hun befant seg i nabohuset da hun hørte lyden av skudd, og like utenfor døra fant hun forlagssjefen hardt skadd. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke tvil om at hun reddet livet mitt, sa William Nygaard om Helga Elisabeth Waagaard på en pressekonferanse etter attentatforsøket i oktober 1993.

TAKKET HELGA: William Nygaard har takket Helga for hjelpen da han ble utsatt for attentatforsøket. Her på forsida i Dagbladet den 15. desember 1993. Faksimile: Dagbladet
TAKKET HELGA: William Nygaard har takket Helga for hjelpen da han ble utsatt for attentatforsøket. Her på forsida i Dagbladet den 15. desember 1993. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Waagaard var på besøk hos venner i nabohuset til Nygaard i Dagaliveien i Holmenkollen i Oslo, den 11. oktober samme år, og var denne morgenen på vei ut døra da hun hørte at det ble avfyrt tre skudd rett utenfor.

- Jeg stusset over lyden av skudd, men det var først da jeg åpnet døra og hørte noen rope om hjelp at jeg forsto alvoret, sier Waagaard til Dagbladet i dag.

Sterke smerter

Cirka 50 meter fra døra kunne hun se William Nygaard ligge på bakken.

- Jeg gikk ut og hørte ham rope. Han hadde sterke smerter, så jeg skyndte meg inn igjen for å ringe ambulansen, sier Waagaard.

Hun forteller at Nygaard selv ikke hadde forstått at han faktisk var blitt skutt tre ganger med pistol.

- Han sa at han trodde han hadde fått elektrisk støt, sier Waagaard.

Hun forteller at hun fram til da hadde fryktet at den kjente forlagssjefen hadde blitt utsatt for noe kriminelt, og at hun ble lettet da han sa at han hadde fått støt.

- Jeg trodde på det da han sa det, forteller hun - og sier at det også var denne opplysningen hun ga til legene da hun ringte etter ambulanse.

- I ettertid har han sagt at han lurte meg, og ga meg feil hendelsesforløp, sier hun.

Hun har hatt kontakt med Nygaard i åra etter, og fått både hilsninger, brev og pakker fra ham. I tillegg har de spist middager sammen.

ULØST GÅTE: Torsdag er det 25 år siden William Nygaard ble skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem i Dagaliveien i Oslo. Foto: Jon Eeg / SCANPIX / NTB
ULØST GÅTE: Torsdag er det 25 år siden William Nygaard ble skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem i Dagaliveien i Oslo. Foto: Jon Eeg / SCANPIX / NTB Vis mer

- Flaks hun så meg

- Jeg lå der i gresset og skrek om hjelp. Jeg var skremt, alle hadde jo gått på jobb. Jeg kjente at jeg ble stadig mer tappet for krefter. Etter en lang stund dukket en kvinne opp. Jeg ba henne ringe ambulanse, sa Nygaard på en pressekonferanse like etter attentatet.

- Det var flaks at hun så meg i det høye gresset. Ellers hadde det gått riktig så ille, tilføyde han.

Nygaard var livstruende skadd da han ble brakt til sykehus, men han overlevde på mirakuløst vis.

Mye takket være Waagaard, som i dag at hun var på rett sted til rett tid.

- DU REDDET MEG: William Nygaard takket sin redningskvinne i et intervju med Dagbladet i desember i 1993. Foto: Faksimile Dagbladet
- DU REDDET MEG: William Nygaard takket sin redningskvinne i et intervju med Dagbladet i desember i 1993. Foto: Faksimile Dagbladet Vis mer

Ny utvikling

- Det var en selvfølge og skulle bare mangle at jeg tro til. Og jeg ble utrolig lettet da jeg senere fikk høre at han overlevde, sier hun.

Det var først i ambulansen at helsearbeiderne forsto at Nygaard var blitt skutt tre ganger i ryggen. De meldte fra til politiet, og det ble slått riksalarm. En omfattende etterforskning ble iverksatt, men ingen er noen gang blitt tatt for attentatforsøket.

HØRTE NYGAARD ROPE: Helga Elisabeth Waagard var på vei ut døra da hun hørte tre skudd. Da hun åpnet døra, hørte hun William Nygaard rope. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HØRTE NYGAARD ROPE: Helga Elisabeth Waagard var på vei ut døra da hun hørte tre skudd. Da hun åpnet døra, hørte hun William Nygaard rope. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- To siktet

Men tirsdag var det altså utvikling i saken. Da opplyste Kripos at flere personer er siktet i saken. Dagbladet fikk tirsdag opplyst at det er to personer, som befinner seg i utlandet, og som skal tilhøre et fundementalistisk miljø.

Begge er sjia-muslimer, den ene skal være fra Iran, mens den andre skal ha tilknytning til Libanon. Kripos har ikke ønsket å kommentere Dagbladets opplysninger.

- Som vi skriver i pressemeldinga så kan vi ikke si noe mer om de siktede. Det er av hensyn til etterforskninga som pågår, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos til Dagbladet.

En norsk-pakistansk mann har vært arrestert i saken, og også på et tidspunkt siktet for falsk forklaring, men siktelsen ble henlagt og mannen ble løslatt. Han er ikke en av de to som nå er siktet.

Waagaard var i avhør hos politiet én gang kort tid etter hendelsen. Hun sier hun er glad det nå er en ny utvikling i saken, og at flere personer er siktet for drapsforsøket.

- Jeg synes det er oppløftende at Kripos tar det så seriøst, og har fokus på saken igjen, sier hun.

I en sms til Dagbladet skriver Nygaard, som i dag er styreleder i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN:

- Er lettet og fornøyd med utviklingen i saken, ikke minst at påtalemyndigheten og politiet ser at «handlingen framstår som et angrep rettet mot det trykte ords frihet». At den samfunnspolitisk prinsipielle saken blir løst er svært viktig og tilfredsstillende!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!