Helga gråt av sinne

I går ble lærernes øverste fagforeningsleder, Helga Hjetland, så sint på utdanningsminister Kristin Clemet at hun gråt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Svik og fullstendig tillitsbrudd av verste slag, tordner Hjetland mot regjeringens vedtak i går om å overføre forhandlingsansvaret for 100000 lærere og skoleledere fra staten til kommunene. Både Utdanningsforbundet og hovedorganisasjonen UHO hevder de ikke ble varslet på forhånd.

Stengte skoler

Derfor bryter styret i UHO det avtalte inntektspolitiske samarbeidet med regjeringen. Og torsdag streiker landets lærere mot statsrådens skolepolitikk:

- Det er for seint å gjøre noe med vedtaket, men vi skal jammen klare å vise at vi ikke liker det, sier Hjetland.

Alle lærere innen statlig tariff er tatt ut i demonstrasjonsstreiken. Bare noen skoler kan komme til å være åpne deler av dagen.

- Jeg har hatt en tøff jobb siden jeg overtok som leder for lærerne, men i dag måtte jeg for første gang ta til tårene, sier Hjetland.

- Tråkket på

- Men det har da ligget i lufta lenge at dette ville komme?

- Ja, men ikke at vi skulle bli så tråkket på i forhold til alle vakre ord statsråden har kommet med om åpenhet og samarbeid. Hjetland tror vedtaket betyr begynnelsen på slutten for en nasjonal enhetsskole ved at ansvaret pulveriseres mellom 434 kommunale grunnskoler og videregående skoler settes under press om nedleggelse eller privatisering:

- Staten vil med dette miste et av de aller viktigste redskapene for å styre norsk skole. Det kan umulig være fornuftig i en situasjon der regjeringen er i ferd med å vedta reformer hvor lærerne vil bli nøkkelpersoner i gjennomføringen. Dagens beslutning, og måten den kom på, oppfattes ikke som en invitt til samarbeid.

Clemet sier en samling av arbeidsgiver- og forhandlingsansvar er prinsipielt riktig, at flere utredninger argumenterer for en omlegging, og at det er reelt flertall for dette på Stortinget:

- Eneste argument mot å gjøre dette, er at det er mest behagelig å la være, sier Clemet.