Helga ønsker flere barn som Ailin

Arbeiderpartiet vil gi flere foreldre mulighet til å få barn med prøverørsmetoden.

MEDISINSK SENSASJON: Ap-nestleder Helga Pedersen på besøk hjemme hos norges første prøverørsbarn. Mona Susanne Tetlie (venstre) fikk selv datteren Ailin (1) ved hjelp av prøverørsmetode. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MEDISINSK SENSASJON: Ap-nestleder Helga Pedersen på besøk hjemme hos norges første prøverørsbarn. Mona Susanne Tetlie (venstre) fikk selv datteren Ailin (1) ved hjelp av prøverørsmetode. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KYRKSÆTERØRA (Dagbladet): Lille Ailin (1) aner ikke at hun er en aldri så liten medisinsk sensasjon: Hun er, kanskje, verdens første prøverørsbarn av et prøverørsbarn. Derfor har Ailin og moren Mona Susanne Tetlie fått besøk av Ap-nestleder Helga Pedersen hjemme på Kyrksæterøra.

I dag er det cirka 40 000 ufrivillig barnløse i Norge. Ap's nestleder vil gi flere foreldre mulighet til å få barn med prøverørsmetoden.

- Jeg er imponert over Mona og hennes mor. Det er modig av Mona å stå fram, og mora Ingrid var den første i Norge som gjennomgikk assistert befruktning. De er to pionérer, sier Helga Pedersen.

- Flere tusen rammes I dag har du rett på tre forsøk med prøverørsbefruktning som dekkes av det offentlige, mot en egenandel på cirka 15 000 kroner. Arbeiderpartiet vil utvide støtten til antall forsøk til fem fra neste stortingsperiode. De vil også gjøre det mulig å stå i adopsjonskø samtidig som man får prøverørsbehandling, inntil man får barn på en av måtene. 

«Mirakel-Mona», som mediene døpte henne etter hun ble Norges første prøverørsbarn, er positiv til forslagene.

- Med prøverør har du ingen garanti for å bli gravid, og skulle det ikke gå er det fint at man slipper å hoppe fra kø til kø, og igjen havne bakerst. Det er tiden som er belastningen her, sier Mona Susanne Tetlie.

- Flere tusen rammes av ufrivillig barnløshet hvert år, og som regel ligger det en diagnose bak. Dette er en liten kostnad for fellesskapet, men betyr mye for dem det gjelder. Arbeiderpartiet vil at tilbudet skal komme alle til gode, selv om man ikke har råd til å betale behandlingen selv, eller man bor på Kyrksæterøra, som Mona og familien, sier Helga Pedersen.

Pedersen vil utfordre Høyre-leder Erna Solberg til å svare for sin holdning i saken.

- Tidligere har hun sagt at barnløse par må betale for helsehjelpen selv, sier hun.

- Det er ikke en menneskerettighet å få barn, men det er en velsignelse. Og jeg mener at fellesskapet skal stille opp for å hjelpe. Dette er viktig for mange, fortsetter Pedersen.

- Vi var veldig heldige Mona Susanne Tetlie gleder seg over at Pedersen setter fokus på de som er ufrvillig barnløse.

- For de som ikke kan få barn er det en stor belastning, og alle sitter heller ikke med flere nuller på kontoen. Det er en ganske stor kostnad når man må ta alt selv, sier hun.

Tetlie og den daværende samboren hadde ingen mulighet til å få lille Ailin uten å benytte prøverørsmetoden.

- Det var en naturlig vei for oss å gå, vi tenkte at dette er løsningen og var så heldige at vi lyktes på første forsøk. Etter å ha benyttet meg av prøverørsmetoden vet jeg hva mamma gikk gjennom og nå vet jeg hva jeg snakker om, sier hun.

- Vil ha kunnskapsbasert forslag Høyres helsepolitiske talsmann, Bent Høie, sier at partiet ønsker å videreføre dagens regler på området, med lav egenandel på tre forsøk.

- Hvis man vil øke til fem forsøk er det en prioritetsdiskusjon som innebærer at vi bruker helsekroner på det istedenfor å behandle syke. Likevel er det en interessant diskusjon, men da vil vi ha et kunnskapsbasert forslag med en vurdering fra Nasjonalt råd for prioriteringer, sier Høie til Dagbladet.

Helga Pedersen vil at Erna Solberg skal svare for sin holdning i saken, men Bent Høie mener partiet har avklart at de står for dagens politikk.

- Hvis Helga Pedersen skal gå tilbake i tid for å se hva partiene mener, vil dette også være en utfordring for henne. I statsbudsjettet for 2001 foreslo Arbeiderpartiet å fjerne all offentlig finansiering av assistert befruktning, sier Høie.

Ap's andre forslag om å gjøre det mulig å stå i adopsjonskø samtidig som man får prøverørsbehandling, inntil man får barn på en av måtene, mener Høie høres ut som en god løsning.

VIL UTVIDE STØTTEN: Ap's nestleder Helga Pedersen vil utvide støtten til antall forsøk med prøverørsbefruktning, slik at flere kan få barn slik Mona Susanne Tetlie (i midten), som selv er prøverørsbarn, fikk datteren Ailin (1). Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VIL UTVIDE STØTTEN: Ap's nestleder Helga Pedersen vil utvide støtten til antall forsøk med prøverørsbefruktning, slik at flere kan få barn slik Mona Susanne Tetlie (i midten), som selv er prøverørsbarn, fikk datteren Ailin (1). Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer