Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helga Pedersen, Trond Giske og Jonas Gahr Støre har ikke klart å framstå som politiske ledestjerner

Valgforsker om Aps flyktningnedtur. - Hendene deres er bundet.

SLITER I MOTVIND: Valgforsker Svein Erik Tuastad mener flyktningsituasjonen har gjort livet vanskelig for Ap-ledelsen. - Trond Giske, Helga Pedersen og Jonas Gahr Støre framstår ikke som politiske ledestjerner, hevder han. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SLITER I MOTVIND: Valgforsker Svein Erik Tuastad mener flyktningsituasjonen har gjort livet vanskelig for Ap-ledelsen. - Trond Giske, Helga Pedersen og Jonas Gahr Støre framstår ikke som politiske ledestjerner, hevder han. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Arbeiderpartiet har begrensa handlingsrom. Partiet skal være i opposisjon, men så er de egentlig med på politikken. Hendene deres er bundet, sier valgforsker Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, til Dagbladet.

Folket har ikke vært mer fornøyd med statsminister Erna Solberg siden hun ble valgt i 2013. Samtidig kaver opposisjonsledende Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre i ei politisk hengemyr, skal vi stole på meningsmålingene.

Det har skapt bølger innad i partiet, og håndteringen av flyktningkrisa står i sentrum.

Flyktningsplid Lørdag tok Ap-veteran Thorbjørn Berntsen (80) bladet fra munnen i Dagbladet.

«Leppa fra Grorud» satt på Stortinget for Arbeiderpartiet i 26 år, var miljøvernminister i sju år på 90-tallet, og er nå æresmedlem i partiet. I helga tok han et kraftig oppgjør med egen partiledelse.

- Dette å få kontroll over innvandringen er ikke funnet opp av Frp, og sånn sett har ikke Ap beveget seg i en ny retning. Hatretorikken er imidlertid blitt forsterket og forverret, og mye av det som sies er jævlig. Vi må slå hardere ned på dette og våre folk må si klarere fra, uttalte Berntsen og la til.

- At Listhaug kommer med uttalelser som at asylsøkere ikke skal bæres inn på gullstol, går ikke an når drukna småunger flyter rundt i Middelhavet.

Mandag denne uka skrev Dagbladet om asylsplid på grasrota i Ap. Det er svært delte meninger blant partiets fylkesledere om hvordan partiledelsen har håndtert flyktningsaken.

- Mye vanskeligere for Arbeiderpartiet Svein Erik Tuastad er ikke i tvil om at flyktningsaken har skapt kraftig motvind for Arbeiderpartiet. Ei hengemyr partiet har havnet i fordi det politiske fokuset har endret seg totalt.

Valgforskeren trekker fram at i november 2014 handlet bare 7 av 300 dagsrevyinnslag om flyktninger eller terror.

- Politikken handlet om vind, miljø og budsjetter, sier Tuastad. Og i et slikt landskap kunne Jonas Gahr Støre føre sitt parti opp og fram.

- Da var bordet dekket for klassisk styring og omfordelingsdiskusjoner.

Ett år seinere, i november 2015, var flyktninger eller terror tema for 100 av 300 oppslag i Dagsrevyen.

- Situasjonen er plutselig ekstremt forandret. Har du hørt budsjettkritikk i år? Nei, alt handler om flyktningsituasjonen. Det er mye vanskeligere for Arbeiderpartiet å gjennomføre en politisk brutalisering enn det er for regjeringspartiene. Som styringsparti er innstramming helt nødvendig, sier Tuastad som mener Ap-ledelsen ikke har taklet den nye situasjonen bra nok.

- Helga Pedersen, Trond Giske og Jonas Gahr Støre har ikke klart å framstå som noe som likner politiske ledestjerner. De har rett og slett ikke vært gode nok, sier valgforskeren.

VALGFORSKER: Svein Erik Tuastad. Foto: Universitetet i Stavanger
VALGFORSKER: Svein Erik Tuastad. Foto: Universitetet i Stavanger Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!