Helga Pedersen vil ha direktefly til Kabul

Fra Kirkenes til Kabul.

 FRA KIRKENES TIL KABUL:  Aps Helga Pedersen vil ha direkteflygninger fra Kirkenes til Kabul. Her under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i vår. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FRA KIRKENES TIL KABUL: Aps Helga Pedersen vil ha direkteflygninger fra Kirkenes til Kabul. Her under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i vår. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drøyt 3.500 asylsøkere har kommet over grensen ved Storskog hittil i år, men ingen er utvist. Aps Helga Pedersen mener direktefly fra Kirkenes til Kabul vil være et tydelig signal til omverdenen.

- Det beste for flyktningene selv, kapasiteten i mottakene, bevaringen av asylinstituttet og signalet til omverdenen er direktefly fra Kirkenes til Kabul, sier den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet til Dagens Næringsliv.

I Stortingets spørretime denne uken understreket statsminister Erna Solberg (H) at det er viktig å prioritere dem som skal returneres, og at det vil være et signal om at «det ikke er formålstjenlig å reise til Norge og søke asyl hvis man ikke har beskyttelsesbehov». Samtidig kan Utlendingsdirektoratet bekrefte at ingen av dem som har kommet over Storskog er returnert eller vedtatt utvist.

- Så raskt som mulig Selv om den økte asylstrømmen kom brått på, mener Pedersen regjeringen har hatt tid nok til å tenke nå.

- Nå er det folk på bakken som det er behov for. Det er åpenbart at kanskje flertallet av dem som kommer over Storskog, ikke har behov for beskyttelse. Da må avslaget gis så raskt som mulig i Kirkenes før de settes på et fly ut av landet, sier Pedersen.

Verken justisminister Anders Anundsen (Frp) eller statsminister Solberg hadde fredag anledning til å kommentere Pedersens kritikk.

- Kunne vært unngått Professor Peter Ørebech ved UiT Norges Arktiske Universitet sier til NRK at dagens situasjon kunne vært unngått dersom det hadde blitt tatt grep tidligere.

Han mener Norge kunne benyttet seg av den muligheten som finnes i det internasjonale regelverket for å avvise folk allerede ved grensen.

- Om Norge hadde brukt disse reglene og avvist flyktninger ved grensen, hadde ryktet gått i flyktningmiljøene og strømmen hadde stanset, sier han.

For å få til dette, måtte bemanningen - og dermed kapasiteten - ved Storskog vært økt. Før man kan avvise personer som åpenbart ikke har beskyttelsesbehov i henhold til flyktningkonvensjonens, skal alle få en individuell behandling.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram