Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helga Pedersens rådgiver hacket konas epost

En av fiskeriminister Helga Pedersens rådgivere er dømt for å ha hacket seg inn på konas e-post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 39 år gamle toppbyråkraten, som er seniorrådgiver for fiskeriminister Helga Pedersen (Ap), er dømt for å ha hacket seg inn på konas e-post.

Det 18-årige ekteskapet mellom 39-åringen og hans nå fraseparerte kone skal, ifølge dommen fra Follo tingrett, ha skrantet i flere år. Etter hvert skal byråkraten ha fått mistanke om at ektefellen hadde et forhold til en annen mann.

4. oktober i fjor oppsto det en akutt konfliktsituasjon mellom mannen og hans nå fraseparerte kone.

- Frustrert og fortvilt

Dette skal ha vært den direkte foranledningen til at 39-åringen i frustrasjon søkte opp hotmailadressa han regnet med tilhørte kona. Han valgte en pålogging som innebar at han måtte svare på et spørsmål kona tidligere hadde laget som en sikkerhet.

Etter 18 års ekteskap hadde byråkraten kjennskap til å svare på konas sikkerhetsspørsmål. Dermed fikk han tilgang til hennes private e-postkorrespondanse.

Etter å ha lest gjennom konas korrespondanse tok den domfelte på eget initiativ kontakt med en tredje person fordi han ønsket nærmere innsikt i dette innholdet. Først forsøkte han å fakse utskrifter av e-posten videre, men da dette ikke lyktes, videreformidlet han konas brukernavn og passordinformasjon til tredjepersonen. Tingretten beskriver hendelsen som en alvorlig krenkelse og mener derfor at det må gis en markant reaksjon.

- Kjenner saken

- INGENTING MED JOBBEN Å GJØRE: Hackingsaken får ingen konsekvenser for rådgiverens jobb her i Fiskeridepartementet i Grubbegata i Oslo. Foto: HÅKON EIKESDAL
- INGENTING MED JOBBEN Å GJØRE: Hackingsaken får ingen konsekvenser for rådgiverens jobb her i Fiskeridepartementet i Grubbegata i Oslo. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

39-åringen sitter sentralt i Fiskeri- og kystdepartementet som seniorrådgiver.

- Jeg kjenner saken, men betrakter den som en privatsak, og det vil ikke få konsekvenser for hans stilling i departementet, sier Helga Pedersen til Dagbladet. Mannen vil selv ikke kommentere saken.

39-åringen har erkjent de faktiske forholdene, men nekter straffskyld både for ulovlig å ha tatt seg inn på sin kones e-post og for å ha videreformidlet passordopplysningene til andre. Han mener han hadde en moralsk berettigelse til å logge seg på og en moralsk forpliktelse til å videreformidle informasjonen han fant.

Streng reaksjon

Ifølge dommen er det helt på det rene at kona ikke har gitt noe som helst samtykke til at mannen skulle gjøre dette. Begge forholdene mener retten er brudd på straffelovens paragraf 145 som handler om å skaffe seg uberettiget adgang til elektroniske data og å gjøre passord tilgjengelig for andre. Straffen ble fastsatt til 7 000 kroner i bot eller 14 dager fengsel.

- Dette har ingenting med min klients jobb i Fiskeridepartementet å gjøre, men er et privat anliggende mellom min klient og hans fraseparerte kone, sier 39-åringens advokat Jørgen Bull.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!