Helga som fikk Demokratene til å skjelve

Trump på frenetisk valgkamp, mareritt om 2016 og nye målinger har ført til ekstra spenning knyttet til den siste helga før valgdagen. Fortsatt har Joe Biden et solid overtak.

Publisert
Sist oppdatert

OPA-LOCKA, FLORIDA (Dagbladet): USA står på hodet dagen før valgdagen. Donald Trump samler igjen tusener her rett utenfor metropolen Miami grytidlig norsk tid mandag.

Det er den siste innspurten for kandidatene i dag.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 30.11.2020 00:14Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Joe Biden har et solid overtak på Donald Trump på meningsmålingene. Går man ned i hver enkelt viktig vippestat, er han stor favoritt til å vinne presidentvalget tirsdag.

Ledelsen hans er større enn den Clinton hadde i 2016, og har vært det stabilt lenge. Det betyr ikke at noe er avgjort ennå, og frykten for Demokratene er et liknende scenario som i 2016.

FRENETISK: Donald Trump har fem kampanjestopp søndag. Det siste er i Opa-Locka i Florida nærmere midnatt amerikansk tid. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
FRENETISK: Donald Trump har fem kampanjestopp søndag. Det siste er i Opa-Locka i Florida nærmere midnatt amerikansk tid. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer

Trenger stor glipp

Først og fremst var det meningsmålingene som den gang undervurderte Trump. Sammenlikner man valgresultatet kontra snittet av meningsmålingene, gjorde Trump det 4,8 prosentpoeng bedre i selve valget i 2016, ifølge FiveThirtyEight.

Det trengs en enda større glipp i meningsmålingene i 2016 for at han skal ha sjans i år. Det skjer i ei tid da de fleste meningsmålingsinstitutter er langt mer bevisst på å plukke opp Trump-velgerne de ikke fikk med seg for fire år siden.

Det skjer etter at de aller fleste har kommet med sine siste meningsmålinger i denne valgkampen i løpet av helga.

Sopet inn uavhengige

Trumps suksessoppskrift den siste perioden av valgkampen - inkludert den desiderte innspurten vi nå er inne i - var blant annet hans store mobilisering av partiuavhengige velgere.

I gjennomsnittsmålingene til nettstedet Real Clear Politics leder Biden med 7,2 prosentpoeng. Hos nevnte FiveThirtyEight leder Biden med 8,6 prosentpoeng.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, når går denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

USA er de siste dagene blitt bombardert med meningsmålinger fra TV-kanaler, aviser, Universiteter og meningsmålingsinstitutter. En av disse Trafalgar, gir Trump konsekvent høyere sifre på meningsmålingene enn andre institutter. De gir ham ledelse i viktige delstater som Pennsylvania, Michigan og Florida - stikk i strid med snittet av målingene.

TRUMP-BABY: Tusenvis har møtt opp for å følge et folkemøte med Donald Trump rundt midnatt natt til mandag i Opa-Locka i Miami. Denne lille babyen er blant dem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRUMP-BABY: Tusenvis har møtt opp for å følge et folkemøte med Donald Trump rundt midnatt natt til mandag i Opa-Locka i Miami. Denne lille babyen er blant dem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Instituttet mener de har langt bedre metoder for å fange opp «de sjenerte Trump»-velgerne. Metodene slaktes imidlertid av FiveThirtyEight-gründer og meningsmålingsguru Nate Silver.

Kaldt gufs

Én måling i helga ga mange Demokrater og Biden-tilhengere et kaldt gufs nedover ryggen. Da kom den respekterte lokalavisa Des Moines Register i Iowa med en meningsmåling som viste en stor Trump-ledelse. Målingen viste en sju prosentpoengs ledelse til presidenten og at han hadde tatt et stort jafs av de uavhengige velgere.

700 DØDSFALL: En Stanford-studie knytter 700 dødsfall og 30 000 smittetilfeller til Trumps folkemøter. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Samtidig er Iowa en delstat Donald Trump vant med hele 9,6 prosentpoeng mot Hillary Clinton, og Biden dermed «ikke skal kunne konkurrere i». Det har likevel skjedd, og den siste meningsmålingen er langt fra ødeleggende for Biden.

OPPSUMMERT: Se høydepunktene fra den siste presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden. Video: AP Vis mer

Det er imidlertid utviklingen her i Florida og i Pennsylvania som har gjort Demokratene mest bekymret de siste dagene. Det er snakk om til sammen 49 valgmenn som Trump er avhengig av for å vinne.

Plyndringer og landsbygda

Ifølge Washington Post har Demokratenes selvtillit blitt utradert de siste ukene med tydelige tegn på et jevnere valg i delstaten, noe som gjør partiet engstelige for Trump-seier.

Avisa peker på den nylige volden og plyndringen i Philadelphia etter politiskytingen av Walter Wallace. De frykter det kan hjelpe for lov og orden-kandidaten Trump.

De frykter også at velgere på landsbygda vil møte opp i hopetall for Donald Trump de siste dagene og at en lavere oppslutning enn ventet blant Demokratene kan ødelegge.

Møtte jubel

En annen stor frykt er Bidens blandede budskap om den omstridte oljeutvinningsmetoden fracking, som står sterkt i Pennsylvania.

Dagbladet var lørdag til stede på et Donald Trump-folkemøte i Reading i Pennsylvania. Der langet han ut mot volden og plyndringen i Philadelphia og Bidens uttalelser om fracking til stor entusiasme fra de mange tusen oppmøtte.

Faktum at Trump dro tusenvis til fire slike folkemøter i Pennsylvania bare lørdag skaper frykt blant demokratene. På valgkampens siste dag, mandag, reiser han også til Bidens hjemby Scranton. Trump vant delstaten med under ett prosentpoeng for fire år siden.

Dårligere enn Clinton

Men også her i Florida er bekymringen blant Demokratene stor. Donald Trump har søndagens siste folkemøte, der han er på scenen i Opa-Locka rundt 20 minutters kjøretur fra sentrum av metropolen Miami.

Spesielt i Miami har Demokratene nå rundt med alarmklokkene, ifølge Politico. Nettstedet skriver at ingen Demokrat kan vinne delstaten uten stort oppmøte og en stor seier i storbyen.

Per nå er det lavere oppmøte i byen enn i 2016. Selv om Hillary Clinton vant Miami med 29 prosentpoeng, tapte hun likevel delstaten med 1,2 prosentpoeng.

Partiet frykter at unge og mindre lojale demokratiske velgere skal avstå fra å stemme. En rekke partifolk tror at Biden-kampanjens avgjørelse om å ikke banke på dører i delstaten kan være avgjørende.

Nye trusler

Republikanerne har også utfordret legitimiteten til en rekke forhåndsstemmer og poststemmer i flere delstater, og har satt i gang rettsprosesser å gjøre flere av stemmesedlene ugyldige.

Over 93 millioner mennesker har allerede forhåndsstemt. Nesten 60 millioner av dem er poststemmer. I delstatene som rapporterer partitilhørighet - der 45 millioner nå har forhåndsstemt. er 45 prosent av dem som har forhåndsstemt Demokrater, 30 prosent er Republikanere.

Trump truer med å utrope seg til vinner lenge før valgresultatet er klart på tirsdag kveld amerikansk tid, opplyser rådgivere ifølge Axios. Trump selv nekter for det.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer