Helga storfornøyd med ny fiskeavtale

Nå peker kvotene oppover. Kvotene på torsk og hyse øker og blir større enn på mange år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

er

Norge og Russland er blitt enige om en kvoteavtale for 2009. Kvotene på torsk og hyse øker og blir større enn på mange år.

Partene er enige om at kvoten for norsk-arktisk torsk i 2009 settes til 525.000 tonn, hysekvoten settes til 194.000 tonn, mens det åpnes for et loddefiske innenfor en kvote på 390.000 tonn. Loddefiske har vært stengt siden 2003.

Partene er enige om å opprettholde forbudet mot direkte fiske etter blåkveite.

For Norge representerer kvoteøkningen på torsk og hyse, samt at det nå igjen åpnes for et loddefiske, en førstehåndsverdi på mellom 1 og 1,5 milliarder kroner.

Økt aktivitet

- Kvoteøkningene vil stimulere til større aktivitet og kan sikre arbeidsplasser og lønnsomhet i en situasjon med stor økonomisk usikkerhet. Dette er særlig viktig for en eksportnæring som er eksponert mot både internasjonale svingninger og konjunkturutviklingen i Norge. Jeg tror at dette er et viktig signal til de i fiskerinæringa som har vært bekymret for framtida, sier fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) i en pressemelding.

Hun understreker at kvotene for 2009 er trygt innenfor bærekraftige rammer.


Utenfor rammene

Kvotene for torskefisket neste år går ut over rammene for den etablerte forvaltningsstrategien ved at kvoten øker med om lag 20 prosent, mens det normale har vært inntil 10 prosent endring fra et år til det neste.

OPP OG FRAM: Helga Pedersen er tilfreds med den norsk-russiske kvoteavtalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
OPP OG FRAM: Helga Pedersen er tilfreds med den norsk-russiske kvoteavtalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX Vis mer

Årsaken er at det internasjonale havforskningsrådet (ICES) har vurdert bestandssituasjonen til å være langt bedre enn det som er lagt til grunn de siste årene. Et sentralt punkt i avtalen er imidlertid at partene i neste års forhandlinger skal vende tilbake til den vedtatte strategien. (NTB)

GLAD LAKS: Helga Pedersen er akkurat så fornøyd med den nye norsk-russiske kvoteavtalen. Foto: Steinar Mikalsen/SCANPIX
GLAD LAKS: Helga Pedersen er akkurat så fornøyd med den nye norsk-russiske kvoteavtalen. Foto: Steinar Mikalsen/SCANPIX Vis mer
Helga storfornøyd med ny fiskeavtale
Helga storfornøyd med ny fiskeavtale