Helge (43) kjemper mot IS: Ble arrestert og avhørt i tre dager av tyrkisk politi

Var på vei hjem til Norge.

ARRESTERT: Helge (43) ble nylig arrestert i Tyrkia på vei til Norge, etter å ha kjempet mot IS. Foto: Hanna Bomann
ARRESTERT: Helge (43) ble nylig arrestert i Tyrkia på vei til Norge, etter å ha kjempet mot IS. Foto: Hanna Bomann Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Finnmarkingen Helge (43) har kjempet med kurdiske YPG-styrker mot IS i Syria det siste året. For andre gang reiste han ned til Syria i april i år, som han fortalte i VG. Mandag kom han hjem til Norge igjen.

Turen hjem var imidlertid alt annet enn enkel.

Fra Erbil i Irak skulle Helge fly hjem til Norge 1. desember i år. Han mellomlandet i Ankara i Tyrkia, men kom seg ikke videre. Der ble nordmannen anholdt og avhørt av tyrkiske myndigheter i tre dager før han ble deportert - til Irak.

- Etter at passet mitt ble skannet, ble jeg fjerna fra køen jeg sto i og ført inn i et avhørsrom. Det gikk vel av en alarm, eller blinket rødt på skjermen, sier Helge til Dagbladet.

- De vet nok hjem jeg er, kan jeg vel regne meg fram til, sier nordmannen, som altså kjemper side om side med kurdere.

- De brølte, slo i bordet Klokka var rundt 06.00 om morgenen da han ble ført inn i avhørsrommet den 1. desember, forteller han videre. Først 3. desember ble han løslatt av tyrkiske myndigheter.

- De brølte, slo i bordet, men jeg ble aldri utsatt for fysisk vold. Det var avhørsteknikker man ser i film, skikkelig «Midtøsten-style», sier han.

Før han reiste fra Erbil i Irak til Tyrkia, varslet han norske myndigheter om sin ferd.

- Det blir bare spekulasjoner om hvorvidt det hjalp noe, men jeg sa det til avhørerne med en gang.  Jeg er glad for at jeg varslet norske myndigheter i forkant. Det ga meg en trygghet, sier Helge.

- Pratet russisk Det var seks eller syv personer som avhørte nordmannen. Første gang, den 1. desember, i nesten seks timer i strekk. De neste dagene kom de inn fra tid til annen med spørsmål. De ville vite hvor han hadde vært og hva han hadde gjort, hvilke koblinger han hadde til kurderne og om han hadde vært i Tyrkia sammen med kurdere, forklarer Helge.

- Det var også en type som kom inn og satt seg ned og så begynte å prate russisk. De skulle sikkert være lure, og var interessert i om jeg hadde koblinger til Russland, sier han.

Han fikk aldri egentlig klarhet i hvorfor tyrkiske myndigheter anholdte og avhørte han.

- Jeg spurte hvorfor de holdt meg der, men jeg fikk aldri noe svar. Jeg måtte skrive under på noen papirer jeg ikke visste hva var for noe, og så plutselig fikk jeg lov til å dra.

Etter hendelsen har Helge vært i kontakt med norske myndigheter ved UD og fortalt sin historie. Han er ikke bekymret for hvordan norske myndigheter vil behandle han nå som han er hjemme.

- Jeg er ikke redd for norske myndigheter. Straff har aldri vært noe tema når jeg har prata med dem, og heller aldri vært tatt opp. Jeg gjør ikke noe ulovlig heller, men selvfølgelig holder de et øye med meg og det er helt greit for meg, sier Helge.

Sendt tilbake til Irak
Han ble satt på et fly tilbake til Erbil i Irak. Der var han fram til 13. desember, før han kom seg på et fly til Stockholm og derfra opp til Finnmark i Norge. Mandag kom han altså hjem.

- Hvordan oppførte du deg i avhørene?

- Jeg følte egentlig at jeg hadde god kontroll. Folk visste jo hvor jeg var på vei. Jeg kom fra en krigssone, og da er man kanskje ikke så skvetten.

Det var først etter at han ble løslatt, at han fikk tilbake telefonen sin. Det første han gjorde var å ringe moren sin.

- Hun visste jo at jeg var på vei hjem, men hørte ikke noe fra meg.

Vil gi seg Aldri si aldri, er svaret fra Helge på spørsmål om han ønsker å reise til Syria en tredje gang for å kjempe mot IS.

- Men jeg er nok ferdig nå. Jeg tror det holder, sier han.

Etter at han sto fram i VG tidligere i år, har han ikke fått noen negative reaksjoner fra noen, forteller Helge.

- Jeg trodde kanskje det skulle komme noen, men jeg har ikke opplevd noe tull i det hele tatt.

- Men kan du forstå at noen kanskje har betenkeligheter ved det du har gjort?

- Det kan jeg selvfølgelig. Alle har sin egen oppfatning, det har jeg ikke noen problemer med. Så lenge du ikke står i veien for meg, er det greit. Men dette var noe jeg følte jeg måtte gjøre. Så kan man si at det var en egosentrisk handling, og det er vel det, men noe jeg måtte få gjort.

- Jeg føler at jeg har utrettet en forskjell, men i den store sammenhengen er det kanskje ikke så mye.

UD har ikke hatt anledning til å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer