Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fregattforliset:

Helge Ingstad blir ikke reparert

- Regjeringen har bestemt at det er mer hensiktsmessig å avhende Helge Ingstad enn å reparere den, sier forsvarsminister Frank Bakke- Jensen til NRK.

SKROTES: KNM «Helge Ingstad» blir ikke satt på sjøen igjen. Foto: NTB Scanpix
SKROTES: KNM «Helge Ingstad» blir ikke satt på sjøen igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge NRK viser en tilstandsrapport at det vil koste mellom 12 og 14 milliarder å reparere fartøyet. Det er også knyttet usikkerhet til reparasjon av fregatten.

Det koster mellom 11-13 milliarder å bygge et nytt fartøy.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier til statskanalen at kapasiteten til fregatten KNM «Helge Ingstad» må reetableres.

Fregatten KNM «Helge Ingstad» havarerte etter å ha kollidert med tankskipet Sola natt i begynnelsen av november 2018. Åtte av mannskapet ble lettere skadd i sammenstøtet.

Milliardfregatten tok inn vann, mistet styring og drev deretter på grunn.

SAMMENSTØT: Masseevakuering etter kollisjonen mellom fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Redningssentralen Vis mer

Menneskelige faktorer

Kollisjonen mellom fregatten og tankskipet er blitt knyttet til menneskelige faktorer av Statens Havarikommisjon.

- Det var en klar natt. Tankskipet hadde mye lys på dekk ved Stureterminalen. Det så ikke ut til at den var i bevegelse. Mannskapet på fregatten kan ha fått inntrykk av at tankskipet var et stasjonert obekt, uttalte Ingvild. K Ytrehus, leder for fagstab ved Havarikommisjonen da den foreløpige rapporten ble presentert i slutten av november i fjor.

Dekkslys kan ha vært medvirkende årsak

At Sola TS hadde dekkslyset på etter at tankeren la ut fra kai kan ha vært medvirkende til ulykken. Tankskipets bruk av dekkslys kan ha ført til at fregatten ikke så navigasjonslanternene etter at tankskipet hadde lagt ut fra kai.

- Rett etter vaktskiftet klokka 04.00 oppfatter mannskapet fortsatt at Sola TS er stasjonært. De mener at de ikke kan svinge styrbord fordi de må komme seg rundt dette objektet. De hadde også tre nordgående fartøy som de også måtte ta hensyn til, sa Ytrehus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling