SANK: KNM Helge Ingstad sank etter å ha kolliderte med en oljetanker.Foto: Tore Meek/NTB scanpix
SANK: KNM Helge Ingstad sank etter å ha kolliderte med en oljetanker.Foto: Tore Meek/NTB scanpixVis mer

Helge Ingstads datter reagerer på nytt begrep: - Ble rasende og lei meg

Mener kommentatoren burde tenkt seg om.

VGs kommentator Frithjof Jacobsen tok lørdag del i det populære radioprogrammet «Ukeslutt» på NRK. I et innslag som omhandlet KrF og regjeringas potensielle samarbeid, kom Jacobsen med en analyse av hva som nå foregår.

- Det er fristende å si at det Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande nå skal forhandle med er norsk politikks Helge Ingstad. Et norsk parti som på en måte er revnet på midten, og er i ferd med å synke ned under vann, kalte han partiet.

Omtalen som trakk inn fregatten Helge Ingstads dramatiske nedtur gikk ikke upåaktet hen. Fregatten er oppkalt etter eventyreren Helge Ingstad, som døde i 2001. Ingstads datter, Benedicte Ingstad, reagerte da hun hørte Jacobsens beskrivelse i innslaget.

- Jeg ble rasende og lei meg da jeg hørte det. For meg ble det en helt feil bruk av min fars navn. Jeg ble inderlig forbannet, sier datteren til Dagbladet.

Hun mener Jacobsen burde forstått at når han omtaler Ingstad på denne måten, vil flere gjøre det samme.

- Alle som har drevet litt med språk vet at dette kan bli et slags uttrykk. Jeg ønsker ikke at min fars navn skal brukes som et bilde på noe negativt, sier hun.

- Hvis man skulle komme med en slik uttalelse, burde man bruke «fregatten» eller «KNM» for å spesifisere at man snakker om båten og ikke personen, mener hun.

Jacobsen sier til Dagbladet at han ikke hadde tenkt at beskrivelsen av KrF skulle bli oppfattet slik.

- Men det burde jeg gjort. Dette var jo en tragisk ulykke først og fremst for de som var om bord på fregatten, og det kunne gått veldig galt. Det skal man ta hensyn til, sier Jacobsen til Dagbladet.

Han mener dessuten at utsagnet ikke ble like morsomt som han hadde tenkt.

- Da jeg hørte meg selv på radio tenkte jeg at dette ble litt dumt. Det var ikke så morsomt som jeg hadde tenkt, og det ble litt billig, sier han.