KRASJET MED HVAL: Helge Opdal, tidligere Eilertsen, fløy flere meter opp i lufta da han krasjet med det som trolig var en knølhval. Foto: Ole Mikalsen
KRASJET MED HVAL: Helge Opdal, tidligere Eilertsen, fløy flere meter opp i lufta da han krasjet med det som trolig var en knølhval. Foto: Ole MikalsenVis mer

Helge krasjet med en hval, ble slengt opp i lufta, og Dagbladet ble lurt trill rundt

Søndagsskiftet ante tidenes dyresak - men «Hval-Helge» og «Hai-Helge» var ikke samme mann likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): Det var avisa Fremover som først brakte den dramatiske historien om en mann som ble slengt til værs da båten han satt i krasjet i en hval i Torsken i Troms lørdag.

I første utgave av saken hos lokalavisa het mannen Helge Eilertsen. Og da Dagbladet hørte om saken, søkte vi i tekst- og bildearkiv for å finne ut om vi hadde skrevet om Helge før.

Det hadde vi - trodde vi.

Svært like I 2010 poserte nettopp Helge Eilertsen med en nyfanget hai på brygga i Karmøy. De to bærer unektelig mer enn en viss likhet både i navn, utseende og hva daglige sysler angår:

Både luggen, blikket og den staute holdninga til elementene var på plass hos både Helge og Helge.

Søndagsskiftet ante tidenes dyresak.

Skiftet navn (!) Men i det som framstår som et av helgas merkeligere sammentreff kan Dagbladet nå avsløre at hobbyfisker Helge «Hval-Helge» Eilertsen fra Torsken ikke er identisk med deltidsfisker Helge «Hai-Helge» Eilertsen fra Skudeneshavn.

Faktisk heter ikke «Hval-Helge» Eilertsen i det hele tatt, selv om han står oppført med navnet i telefonkatalogen, og navnet var referert i lokalavisa.

- Jeg skiftet navn for flere år siden, sier mannen - som nå heter Helge Opdal - til Dagbladet.

Fisker hyppig «Hai-Helge» bedyrer også overfor Dagbladet at han ikke er identisk med hvalkrasjeren i nord.

- Nei, det er nok ikke meg, sier «Hai-Helge» med en liten latter.

Han fisker fortsatt hyppig, men et trangt marked fører til at han må ha en annen jobb på si. Og det er ikke ofte han får hai i garnet.

IKKE ULIKE: - Det er noen forferdelige tenner på den. Jeg ville ikke hatt armer eller bein i gapet på den, sa Eilert Helge «Hai-Helge» Eilertsen på kaia på Karmøy i 2010. Foto: Laila Gåsland
IKKE ULIKE: - Det er noen forferdelige tenner på den. Jeg ville ikke hatt armer eller bein i gapet på den, sa Eilert Helge «Hai-Helge» Eilertsen på kaia på Karmøy i 2010. Foto: Laila Gåsland Vis mer

- Det hender jeg får småhval, niser og lignende. Men det er ikke ofte jeg får hai, det hører med til sjeldenhetene, sier «Hai-Helge» til Dagbladet.

Før han klikker seg inn på Troms Folkeblad for å lese originalhistorien om sin navnebror.

Ikke skremt «Hval-Helge», som overfor Dagbladet også bekrefter at han er seg selv og ingen andre, lot seg ikke skremme av krasjen i går.

I formiddag var han og sønnen igjen ute på sjøen.

Og Dagbladet måtte pent vente med å få kommentarer til han hadde unnagjort dagens ekspedisjon til sjøs.

PS: For å gjøre det hele komplett heter faren til Helge Opdal fortsatt John Leon Helge Eilertsen. Og er en erfaren fisker. Men denne gangen hadde han holdt seg på land.

FISKER: «Hai-Helge» i aksjon på Karmøy.  Foto: Laila Gåsland
FISKER: «Hai-Helge» i aksjon på Karmøy. Foto: Laila Gåsland Vis mer