Helge Lund blir britenes ryddegutt

Helge Lund går fra et Statoil i endring til et BG Group som desperat trenger en endring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg har hatt lyst på én lederutfordring til, og dette er en lederutfordring som jeg synes er spennende, sa Helge Lund på pressekonferansen på Fornebu i går.

Britiske BG Group har i et halvt år jaktet på en ny sjef etter at Chris Finlayson gikk av som sjef etter kun litt over ett år i sjefstolen. Samtidig som Finlayson trakk seg, kom BG Group med et negativt resultatvarsel grunnet dårlig drift, skriver Finansavisen.

- Selskapet må akselerere prosessen med å levere på langsiktig verdiskapning for våre aksjonærer, sa styreleder Andrew Gould i BG Group den gang.

Store utfordringer Helge Lund har det seneste året snakket mye om Statoils utfordring med svak kontantstrøm, og har påbegynt investeringskutt og kostnadsbesparelser. Han møter ifølge Finansavisen mange av de samme utfordringene i BG.

Blant de såkalte «oil majors» er det BG Group som sliter mest med kontantstrømmen. Mens Statoil trenger 125 dollar per fat for å ha en positiv fri kontantstrøm etter utbytter og investeringer, trenger BG Group saftige 225 dollar per fat, ifølge en tidligere analyse fra Goldman Sachs.

- Blir erfaringene med kutt i investeringer og kostnader noe du får umiddelbar nytte av i BG?

- Jeg kan ikke si noe spesifikt om BG — men, jeg har ment og mener fortsatt at dette er en stor utfordring som ikke dreier seg om Statoil, men som dreier seg om olje og gassbransjen, sier Lund til Finansavisen.

Selv om Helge Lund går fra Statoil til BG Group, må han fortsatt svare for norske statlige interesser. Oljefondet er nest største aksjonær i BG Group med 5 prosent av aksjene, noe som tilsvarer verdier for rundt 18,5 milliarder kroner.

Flere nyheter Ulltveit-Moe: - Vi har sagt at tiden er moden for skifte
- Den nye Statoil-sjefen får en rekke problemer i fanget
Lund helt i oljetoppen i Europa