Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helge Lund bør gå!

- De selger unna arvesølvet i Nordsjøen for å kunne fortsette sine dyre oppkjøp ute, smeller det fra Endre Røsjø.

 Krass kritikk:  Endre Røsjø mener Helge Lund og Statoil har feilet. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
Krass kritikk: Endre Røsjø mener Helge Lund og Statoil har feilet. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Han var sentral da det som i dag er DNO ble unnfanget. Nå kommer den London-baserte investoren Endre Røsjø med flengende kritikk av Helge Lund og hele Statoil-ledelsen.

- Statoil er blitt skoleeksempelet på et selskap med svak eierstyring. Styret har lav oljekompetanse, og eier knapt aksjer i selskapet. Statoil er administrasjonsstyrt, og drives etter hva administrasjonen til enhver tid finner interessant, og ikke etter interessene til en aktiv og kompetent eier. Dette er verdens mest konkurranseutsatte virksomhet, da nytter det ikke med avgåtte toppledere fra andre bransjer og avdankede politikere. Helge Lund og et titalls direktører med ansvar for utenlandsvirksomheten bør ta sin hatt og gå, sier Røsjø til Finansavisen.

- Hvor er avkastningen? Mangemilliardæren peker overfor avisen først og fremst på dårlige oppkjøp i utlandet, og oppsigelsene i Norge.

- De ukonvensjonelle investeringene til Statoil pluss Mexicogulfen summerer seg til rundt 100 milliarder kroner, men hvor er avkastningen på dette til aksjonærene?

- Nå sier Helge Lund at han skal sparke noen regnskapsmedarbeidere på Forus, men det er klart at det ikke monner slik Lund og Knight har brukt penger, fortsetter Røsjø.

John Knight er ifølge Finansavisen Statoils godt betalte, men ukjente oppkjøpssjef i London.

- Havarert kongstanke Røsjø mener politikerne må feste kontrollen over selskapet.

- Det internasjonalt ekspansive Statoil er kongstanken til Jens Stoltenberg og Helge Lund, men åtte år etter fusjonen (med Hydro) er det klart at denne kongstanken har havarert.

- Nå selger Statoil unna arvesølvet i Nordsjøen for en billig penge, slik at direktørsjiktet kan fortsette å gjøre dyre oppkjøp ute, sier Røsjø til Finansavisen.

Statoil vil ikke kommentere kritikken fra Røsjø.

Selskapet la for øvrig frem skuffende tall for 4. kvartal 2013 fredag morgen.

Flere nyheter Statoil skaper kuttsjokk i Nordsjøen Spenning før Statoils årsregnskap Mot flere kutt i Statoil

 Kritisk:  Endre Røsjø. Foto: Eivind Yggeseth/FA
Kritisk: Endre Røsjø. Foto: Eivind Yggeseth/FA Vis mer
Hele Norges coronakart