Helge Lund tredobler lønna i London - minst

Helge Lund hadde godt betalt i Statoil, men tredobler minst grunnlønna i British Gas Group. Med bonuser kan det bli mye mer.

STATOIL: Helge Lund slutter på dagen i Statoil. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STATOIL: Helge Lund slutter på dagen i Statoil. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Helge Lund slutter på dagen i Statoil for å bli sjef hos en av Statoils største kunder - britiske BG Group også tidligere kjent som British Gas.

- Lund sier selv at dette må være en av de mest spennende jobben i Europa. Han sier også at dette trolig er det beste tidspunktet for ham å slutte i Statoil.

Solid lønnsøkning Lønnen i den nye jobben, som han tiltrer 2. mars neste år, vil gi han en fastlønn på 1,5 millioner pund, tilsvarende 15,7 millioner kroner.

I tillegg er det muligheter for bonuser på inntil 200 prosent av grunnlønnen, tilsvarende 3 millioner pund, fremgår det av en melding fra Statoil.

Til dagens valutakurs tilsvarer det 31,4 millioner kroner. Med full uttelling snakker vi da om en lønn på inntil 47 millioner kroner. Da er det i så fall snakk om mer enn en tredobling fra det han hadde i Statoil i fjor.

På toppen av dette kommer innbetaling til pensjon på 30 prosent av grunnlønnen, tilsvarende 4,7 millioner kroner.

Kan tjene 140 millioner kroner Men BG Group har også en såkalt LTIP (Long Term Incentive Program) som kan gi Helge Lund ytterligere seks ganger grunnlønnen hvis han når noen hårete mål.

Da snakker vi om potensielt 9 millioner pund, tilsvarende over 94 millioner kroner, på toppen av de 47 millionene - totalt 141 millioner kroner.

Pressetalsmann Mark Todd i BG Group understreker overfor Hegnar.no at det eneste Lund er garantert er grunnlønnen på 1,5 millioner pund og pensjonsplanen på 30 prosent av grunnlønnen årlig.

- Men med det han har oppnådd i Statoil har vi høye forventninger, sier han till Hegnar.no og antyder mellom linjene at Lund kan få det bra i BG Group.

Styreleder i Statoil, Svein Rennemo, konstaterer at Lund har ledet Statoil til en vesentlig lavere lønn enn det han får i BG Group, og er takknemlig for det. Han antyder også at de kanskje må betale mer for den nye lederen som det nå jaktes på.

Helge Lund sier på sin side at han aldri har forhandlet lønn i Statoil og har tatt imot det han har fått og vært godt fornøyd med det.

Kraftig lønnshopp Grunnlønnen til Lund i British Gas vil være 2,5 millioner kroner høyere enn han hadde i lønn, bonuser og frynsegoder i Statoil i fjor.

Lund hadde i fjor en fastlønn i Statoil på 7,22 millioner kroner, før bonuser og frynsegoder.

Insentiver og bonuser Langtidsintensivordningen ga Lund i fjor 2,05 millioner kroner og på toppen av det kom bonus på 3,3 millioner kroner.

Med frynsegoder - såkalte skattepliktige naturalytelser - kom lønn og bonus opp i 13,26 millioner. I tillegg kom 537.000 kroner i såkalte ikke skattepliktige naturalytelser, fremgår det av årsrapporten for 2013.

Lønn til 1. mars
Lund fratrer stillingen som konsernsjef umiddelbart. Det utbetales ikke sluttvederlag utover lønn i oppsigelsestiden frem til 1. mars 2015, opplyser Statoil.

Lund skal i perioden frem til han tiltrer i BG Group stå til disposisjon for Statoil.

Statoil faller 1,8 prosent på Oslo Børs etter at det ble kjent at Helge Lund slutter på dagen.

Flere nyheter Oljemygg stuper på børs - Lund-exit rammer Statoil
-Dagens tall blir mer spennende enn normalt
Analytiker: - Lunds avgang bør ikke utløse noen store kursreaksjoner