Helge Lunds nye selskap 130 mrd mindre verdt enn Statoil

Selskapet Helge Lund går til er mye mindre verdt enn Statoil, mye mindre i omsetning, men på bunnlinjen er forskjellen mindre.

STATOIL: Helge Lund har meldt sin avgang til et mindre, men også slankere selskap enn Statoil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STATOIL: Helge Lund har meldt sin avgang til et mindre, men også slankere selskap enn Statoil. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): BG Group plc (LSE: BG.L), med sine 5.200 ansatte, er en av de ledende i verden innen naturgass, med en bred portefølje innen leting og produksjon av olje og flytende naturgass.

Selskapet er på plass i 25 land på fem kontinenter, produserer olje og gass i 12 land og har mer enn 25 skip for frakting av flytende naturgass, noe som gjør selskapet til en av verdens største.

Statoil har til sammenligning over 22.000 ansatte og er på plass i nesten dobbelt så mange land som BG Group.

Statoil er nesten tre ganger så stor målt i driftsinntekter, men BG Group er et slankere selskap og på bunnlinjen er forskjellen mindre.

BG Group omsatte for 10,56 milliarder pund, tilsvarende 111 milliarder kroner i første halvår 2014, og hadde et resultat etter skatt på 2,36 milliarder pund, tilsvarende knapt 25 milliarder kroner. Det var opp henholdsvis 14- og 9 prosent fra samme periode året før.

Til sammenligning omsatte Statoil for 312,5 milliarder kroner, med et resultat etter skatt på 35,7 milliarder kroner.

Kunde og samarbeidspartner
BG Group er også en av Statoils største kunder og en nær samarbeidspartnere i flere prosjektet, blant annet i Tanzania. Selskapene kjenner hverandre godt og Helge Lund kjenner trolig BG Group godt.

BG Group har deltatt i 16 store eller super-store funn de siste 17 årene, blant annet sammen med Statoil, og der alle har vært større enn 500 millioner fat oljeekvivalenter.

Det har også økt de økonomiske reservene med mer enn 10 milliarder fat oljeekvivalenter de siste ti årene, hevder selskapet.

Konsulentselskapet Wood Mackenzie rangerer også BG Group på topp blant alle de store og som nummer to når det gjelder å skape verdier for aksjonærene i perioden 2002 til 2011.

Voldsomme svinger i aksjekursen
Den høyeste aksjekursen i BG Group må vi tilbake til 28. mars 2011 for å finne. Da toppet aksjen på 1.564,5 pence. Det var for øvrig tre år etter at Statoil nådde sin høyeste aksjekurs noensinne, på 214,1 kroner, den 22. mai 2008.

Kilde: Yahoo Finance
Siden toppen har aksjen i de to selskapene falt henholdsvis 34- og 29 prosent.

Aksjekursen i BG Group har også svinget voldsomt det siste året. 16. januar i år nådde BG Group sin høyeste kurs for året på London Stock Exchange (LSE), før den dundret ned til 1.008 pence i løpet av knappe to uker.

Etter det hentet den seg gradvis inn igjen til 1.296,5 pence den 19. mai i år. Men siden det har aksjekursen igjen sklidd nedover med over 20 prosent, til den tirsdag, og dagen før det ble kjent at Helge Lund overtar sjefsstolen, sluttet på 1.025 pence.

Onsdag er aksjen opp 1,2 prosent til 1.036,5 pence og da er selskapet verdt 35,3 milliarder pund, tilsvarende 370 milliarder kroner.

Til sammenligning er Statoil verdt 500 milliarder kroner på Oslo Børs.

Flere nyheter - Helge Lund kan ha blitt presset til å si opp
Rennemo: — Lykke til videre, Helge
Helge Lund kan tredoble lønna i London - minst