PÅGREPET: Helge Moan har skiftet navn og utseende mens han har vært etterlyst. Foto: Politiet
PÅGREPET: Helge Moan har skiftet navn og utseende mens han har vært etterlyst. Foto: PolitietVis mer

Helge Moan (49) pågrepet i Malaysia

Moan er siktet for bedrageri, heleri, dokumentforfalskninger og identitetstyveri.

Onsdag skriver politiet i en pressmelding at en norsk statsborger i slutten av 40-årene nylig ble pågrepet i Malaysia. Han ble utvist til Norge i begynnelsen av denne uken.

Dette er ettersøkte og bedragerisiktede Helge Moan (49).

Fra sitt skjulested i Asia skal Moan ha svindlet hundrevis av nordmenn, skriver TV2. Ifølge kanalen har han vært etterlyst internasjonalt siden 2013.

Han skal, ifølge TV2, ha brukt mellommenn i Norge for å få tilgang til pengene fra Malaysia. Mellommennene har uvitende endt opp med å utføre ulovlige transaksjoner.

Oslo-politiet siktet i desember 2017 mannen for grove bedragerier, forsøk på grove bedragerier og heleri av minst 10 millioner kroner. I januar ble det tatt ut enda en siktelse som omfatter ytterligere 40 bedragerier og identitetstyverier.

- Pågripelsen er et resultat av omfattende politisamarbeid mellom Oslo politidistrikt, Interpol Kuala Lumpur, Interpol-seksjonen på Kripos og Kripos FAST Norge (Fugitive Active Search Team), opplyser politiet.

Mannen, som opprinnelig het Lars Rune Solberg, har 13 konkurser bak seg, og flere fengselsdommer for økonomisk kriminalitet. Ifølge E24 ble Solberg kjent som «vaskesvindler» i media fordi han en tid tjente store penger på vaskeselskaper, hvor han også har en rekke konkurser bak seg.

Siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling onsdag ettermiddag.