Helgenens mange ansikter

LOS ANGELES (Dagbladet): Superstjernen Val Kilmer takket nei til Batman-rollen, og valgte isteden å spille Simon Templar. Fredag får norske kinogjengere se den kontroversielle og frittalende Hollywood-stjernens mange ansikter i actionfilmen «Helgenen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilmer har i Simon Templar funnet enhver skuespillers drømmerolle.

Den moderne Helgenen opptrer i et utall forkledninger og personligheter i løpet av filmen.

Med sitt glimt i øyet kiler «Helgenen» seg greit inn mellom Bond og «Mission Impossible» med tanke på tidstypisk snikreklame; Kilmer rygger Volvos nye C70 ut av en garasje, surfer nettet på en kjekk «Mission»-inspirert mobiltelefon-PC fra Nokia og gir bort en Bulgari-klokke i Moskvas kloakksystem.

Teamet bak filmen har imidlertid menneskeliggjort Templar en god del, i og med at filmen fortrinnsvis forteller hvordan Helgenen ble Helgenen, og dekker dermed bordet for kommende utgaver.

- Om det blir flere er et spørsmål om matematikk, konstaterer Kilmer nøkternt.

- Intet studio har noengang laget en oppfølger bare fordi de likte den første filmen så godt ...

- Den eneste av oss som er uunnværlig med tanke på kommende filmer, er Val, mener regissør Philip Noyce generøst.

Ingen Brosnan-kloning

- Hele prosjektet hviler på hans skuldre, og han er altfor begavet til å ville bli en Pierce Brosnan-kloning. Han er på jakt etter utfordringer som skuespiller, ikke spektakulære stuntsekvenser, mener regissøren.

- Alt vi har gjort med denne filmen, er å dekke bordet for ham.

Val Kilmer hadde vært tilknyttet Helgenen-prosjektet en god stund, og da filmens innspilling kolliderte med den fjerde «Batman»-filmen, valgte han «The Saint» - til Warners ergrelse.

Skittkasting

I løpet av innspillingen skrev magasinet Entertainment Weekly - som utgis av Time-Warner - en stor artikkel om hvor vanskelig Kilmer var å ha med og gjøre, i stor grad basert på kritiske uttalelser fra Joel Schumacher, som er noe av en husregissør for WB, og John Frankenheimer, som ikke kom overens med Kilmer under den problematiske innspillingen av «The Island of Dr. Moreau», som da også ble en kjempekalkun.

Artikkelen utløste et skred av tilsvarende skriverier basert på de samme kildene.

- Joel tilbød meg hovedrollen i «A Time To Kill», og jeg sa nei, forteller Kilmer rolig.

- Så sa jeg nei til Batman. Problemet later til å være at Joel tror jeg sa nei til ham _ og ikke til filmene. Jeg skulle gjerne gjort flere Batman-filmer, men Warner ville ikke flytte Batman-innspillingen, så da gikk det ikke. Jeg foretrakk denne rollen; Templar er en ensom ulv som bruker sin intelligens og innsikt i andre mennesker til å klare seg, ikke maskingevær. Og med all respekt for både Joel og George Clooney (som fikk rollen som Batman) - folk går ikke for å se en Joel Schumacher-film. De går for å se Batman, og gjerne en superskurk eller to. Hva jeg så mener om Joel privat er irrelevant. Alt jeg sier om dette gjør bare at skittkastingen fortsetter, mener Kilmer.

Gammel heltefigur

- Det er ikke lett å finne sin egen nisje i actionsjangeren for tiden, sier Philip Noyce, som har regissert det Paramount håper er den første i en serie nye filmer om Helgenen.

Leslie Charteris' romantiske heltefigur har siden 30-årene slått an i ethvert medium den har prøvd seg på, og Helgenens framstøt i moderne actionformat er i ett og alt et glimrende eksempel på hvordan Hollywood fungerer idag.

Dette siste kapitlet i Helgenens lange liv begynte tidlig på 90-tallet, da den skandaliserte stjerneprodusenten Robert Evans sikret seg filmrettighetene til Simon Templar-figuren. Evans var Paramounts gullgutt på 70-tallet, da han 27 år gammel overtok studioets produksjonsavdeling, og utviklet klassikere som «Gudfaren» og «Chinatown».

Utover 80-tallet styrtet Evans' stjerne i et forrykende, kokain-drevet psykologisk krasj - og den potensielle gullgruven Helgenen representerte var den fargerike produsentens billett tilbake til det gode selskap og sitt gamle kontor på Paramount. Etter flere mislykkede filmframstøt er «Helgenen» i dag hans siste sjanse til å klamre seg fast.

NEI TIL BATMAN: Skuespileren Val Kilmer måtte si fra seg rollen som Batman da den kolliderte tidsmessig med "Helgenen".