Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulvedebatten

Helgesen ber Miljødirektoratet om ny ulvevurdering

Regjeringen vil radiomerke ulv fra og med neste uke. 

 BER OM NY VURDERING: Miljøminister Vidar Helgesen (H) gir Miljødirektoratet i oppdrag å komme med en oppdatert faglig vurdering av ulvens atferd.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 BER OM NY VURDERING: Miljøminister Vidar Helgesen (H) gir Miljødirektoratet i oppdrag å komme med en oppdatert faglig vurdering av ulvens atferd.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøminister Vidar Helgesen (H) gir Miljødirektoratet i oppdrag å komme med en oppdatert faglig vurdering av ulvens atferd.

Klima- og miljødepartementet kommer neste uke til å starte med radiomerking av ulv i flest mulig revir. Det bekrefter departementet overfor NTB fredag ettermiddag.

Tiltaket fra miljø- og klimaminister Vidar Helgesen (H) settes i verk for å framskaffe mer kunnskap om mulig skadepotensial i ulvesonen. Det var VG som først omtalte saken.

Tar ulvefrykt på alvor

- Når det gjelder ulvenes atferd, har jeg i dag bedt Miljødirektoratet om at det så raskt som overhodet mulig innhentes en oppdatert faglig vurdering av om ulvene har endret atferdsmønster og utviser mindre skyhet for mennesker, sier Helgesen til NTB fredag ettermiddag.

- Det at folk uttrykker frykt for ulv, tar jeg på stort alvor. Det er også slik at hvis ulven har endret atferd, og hvis vi ser tilfeller hvor skyheten er borte og den viser uønsket atferd i nærheten av folk, er det hjemmel for å skyte den, sier statsråden.

Hensikten med tiltaket er å finne ut om ulvene har endret atferd og viser mindre skyhet overfor mennesker. Hvis det er tilfelle, kan det åpne for å skyte flere ulver.

Frontene har vært steile etter at Helgesen rett før jul besluttet bare å tillate felling av 15 av 47 ulv som rovviltnemndene ville ta ut.

- Svarer ikke på alt

Frontene har vært steile etter at Helgesen rett før jul besluttet bare å tillate felling av 15 av 47 ulv som rovviltnemndene ville ta ut.

Tiltakene fra den hardt pressede statsråden fredag er et første forsøk på å løse konflikten, som går langt inn i hans eget parti. Spørsmålet er om tiltakene er nok til å roe gemyttene.

- Dette svarer ikke på alle bekymringer og den store utålmodigheten i Stortinget om gapet mellom et bestandsmål og det rettslige rammeverket, erkjenner Helgesen.

Når det gjelder lisensfelling av ulv, er ingenting foreløpig endret.

- Dette rettslige dilemmaet har ikke endret seg.

Helgesen er likevel opptatt av at fredagens tiltak kan ha en effekt:

- Når det er fare for skade som skal til for å felle ulv, må vi sørge for å kartlegge og dokumentere skadepotensialet. Radiomerking vil gjøre det mulig å få til begge deler, fordi vi i realtid både kan se hvor ulvene beveger seg og få mer kunnskap om skadepotensialet.

- Kan provosere

Både Norges Bondelag og Skogeierforbundet fremholdt tidligere fredag at ulvefloken kan løses ved politisk vilje og uten nye juridiske runder.

Skogeierforbundets leder Erik Lahnstein mener regjeringens prosess er reell, men frykter Helgesen signaler fredag ikke demper konflikten.

- Jeg er redd denne saken nå dessverre er kommet til et punkt hvor disse isolert sett fornuftige tiltakene oppfattes som provoserende, sier han til NTB.

– Man trenger ikke primært mer kunnskap, men at regjeringen faktisk følger opp det den er veldig tydelig på er målet, nemlig å gjennomføre Stortingets ulvepolitikk og følge bestandsmålene.

Helgesens vedtak før jul har skapt opprørsstemning i deler av Høyre, særlig i Hedmark. De øvrige partiene i ulveforliket, Ap, Frp og KrF, skal på et møte tidligere i uken i klare ordelag ha bedt Helgesen rydde opp.

Kritikerne mener Helgesens vedtak i praksis fører til at Stortingets bestandsmål ikke blir oppfylt.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling