Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulvedemonstrasjon

Helgesen sier nei til å treffe alle demonstrantene ute, inviterer i stedet fem personer til lukket møte

Må også flytte demonstrasjon fra departementet til Stortinget. Skylder på sikkerhet. 

ULVEMARKERING: Motstanderne av regjeringens ulvevedtak holdt appeller utenfor Stortinget onsdag. Foto: Bjørn Langsem
ULVEMARKERING: Motstanderne av regjeringens ulvevedtak holdt appeller utenfor Stortinget onsdag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det mobiliseres massiv mostand mot klima- og miljøminister Vidar Helgesens nei til ulvejakt.

Demonstrasjonen som etter planen skulle vært avholdt utenfor Klima – og miljødepartementet, er flyttet til Stortinget for å få plass.

ENSOM ULV: Truls Gulowsen går mot strømmen, og er en av de få som demonsterer for ulven. Han stilte opp i dagens demonstrasjon med plakaten: «Ja til ulv i norsk natur«». Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
ENSOM ULV: Truls Gulowsen går mot strømmen, og er en av de få som demonsterer for ulven. Han stilte opp i dagens demonstrasjon med plakaten: «Ja til ulv i norsk natur«». Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det er så mye folk som kommer, at det var ikke plass i gatene. Vi har 15 fulle busser fra Hedmark og Oppland. Vi har fått busser helt fra Trøndelag for skaffe nok, men da fikk vi ikke tak i flere, forteller en av initiativtakerne, Knut Arne Gjems, leder i Norges jeger og fiskerforbund i Hedmark til Dagbladet.

Han sier det også kommer folk i privatbiler og med toget.

- I tillegg kommer det folk med fly fra Trøndelag, Akershus, Østfold, Vestfold og Telemark som vil støtte oss, sier han.

Ville ikke møte

Gjems forteller til Dagbladet at demonstrantene hadde bedt om et møte med klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) utenfor departementet, men det har ministeren sagt nei til.

Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

I stedet blir det et møte innendørs med fem av demonstrantene.

- Det er både veldig upraktisk utenfor her, departementet ligger langs en trafikkert gate, det er liten plass – og i tillegg er det umulig av sikkerhetsgrunner, å ha statsråden ute i en så stor folkemengde, sier kommunikasjonssjef Jon Berg i departementet til Nasjonen.

Ministeren trakk seg også fra en planlagt debatt onsdag morgen.

 Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
 Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Bygdeopprør

Gjems beskriver engasjementet som et bygdeopprør utløst av Helgesens helomvending i spørsmålet om felling av ulv. Hegsen reduserte fellingstillatelsene på ulv fra 47 til 15 den 20. desember.

Beslutningen kom selv om ulvestammen nå er større enn det et Stortingsflertall bestående av Høyre, Frp, Ap og Krf har besluttet at vi skal ha.

Lovavdelingen i justisdepartementet var imidlertid kommet til at ulven ikke hadde stort nok skadepotensial til å tillate felling, og at det er mulig å begrense eventuelle skader på andre måter enn ved å skyte ulven.

Oslo 20170104 : Ulvedemo  i Oslo.   Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Oslo 20170104 : Ulvedemo i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det utløste en spontanreaksjon. Folk føler seg ført bak lyset. Her har Stortinget vedtatt et bestandsmål for ulv, Stortingets vilje, som åpnet for felling. Så snur departementet på det. Samme lovavdeling som hadde saken i sommer, kommer nå til en annen konklusjon. Vi vil markere vår misnøyd med at demokratiet ikke blir fulgt, sier Gjems.

Ronald Keskitalo er også på plass for å demonstrere. Han har laget klistemerker med påskriften: «Ekte mannfolk skyter ulv». Han er opprinnelig fra Finnmark, men har kjæreste på Finse.

- Der vi ser stadig ulven og hvor invaderende de er. For to kvelder siden hørte jeg ulven ule, det gjør noe med meg. Jeg liker ikke ulven lenger, selv om jeg ikke er en direkte ulvehater, sier Keskitalo.

Ronald Keskitalo har laget klistremerker med påskriften «Ekte mannfolk skyter ulv».   Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Ronald Keskitalo har laget klistremerker med påskriften «Ekte mannfolk skyter ulv». Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Presset øker

Presset mot Helgesen om å snu i saken, er økende.

Også 118 ordførere støtter opp under et protestopprop mot vedtaket.

Senere i dag møter ministeren representanter fra de fire partiene som var sammen om ulveforliket for å forklare situasjonen.

Mens det var representanter fra Energi- og miljøkomiteen på Stortinget som opprinnelig var invitert, møter nå både Høyre og Frp med sine parlamentariske ledere Harald Tom Nesvik og Trond Helleland. Fra Krf kommer Hans-Olav Syversen og fra Arbeiderpartiet Terje Aasland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media