ULVEDEBATT: SVs Heikki Holmås gir klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) en klapp på skulderen i Vandrehallen etter ulvedebatten i Stortinget i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 ULVEDEBATT: SVs Heikki Holmås gir klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) en klapp på skulderen i Vandrehallen etter ulvedebatten i Stortinget i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Helgesen snur i ulvesaken - endrer rovviltforskriften

Distriktspolitiske hensyn skal nå tillegges mer vekt i ulvepolitikken, men det er uklart hva det vil innebære i praksis.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden jul i fjor, har ulvestatsråd Vidar Helgesen (H) vært under sterkt press både fra opposisjonen på Stortinget og sine egne.

Nå - etter et halvår med bråk - vil statsråden endre rovviltforskriften, slik flertallet i Stortinget har bedt om.

Målet er at distriktspolitiske hensyn fra nå av blir vektlagt når man skal bestemme hvor mange ulv som skal felles i lisensjakt.

Vil lytte til Stortingets tolkning

- Stortinget har lagt opp til en bredere tolkning, og vi vil i vår politikk legge flertallets merknader til grunn, sa Helgesen under debatten i Stortinget.

Enkelt forklart betyr det at hensynet til folks uro, til jakthensyn og private næringsinteresser, skal kunne vektlegges mer enn før, slik stortingsflertallet har bedt om.

Det er uklart hva det vil bety i praksis - og må tolkes av de regionale rovviltnemndene fra situasjon til situasjon.

- Det er ingen tvil om at merknadene i innstillingen vil gi flere knagger å henge ting på enn det vi hadde i lovforarbeidene, men det er i det enkelte vedtak det må avgjøres om vilkårene for felling er oppfylt, sa Helgesen i salen.

Vil endre forskrift

Han lovte å sette i gang endringer i rovviltforskriften nå med en gang.

- Etter dagens behandling i Stortinget vil jeg umiddelbart følge opp med å endre forskriften. Hvilke konsekvenser det vil få i praksis, må kunne sees opp mot hvert enkelt vedtak, sa statsråden i salen.

Han tørd ikke garantere at det vil føre til at det kan skytes mer ulv, slik at ulvestammen igjen tas ned til bestandsmålet Stortinget har vedtatt.

- Det krever grundighet og tolkning og lovanvendelse i de enkelte tilfeller og, til syvende og sist, i domstolene, sa Helgesen.

Ulvebråket startet før jul i fjor, da Helgesen slo fast at bare 15 av 47 ulv som rovviltnemndene hadde vedtatt å ta ut, kunne skytes.

Ap støtter ikke mistillit

Deretter har Helgesen kommet til Stortinget i tre omganger med forslag til løsninger på striden, uten at stortingsflertallet har blitt fornøyd.

I dag fremmet Sp mistillitsforslag mot statsråden, etter at i ikke engang Helgesens eget parti ville støtte endringer han foreslo i Naturmangfoldsloven.

Det var imidlertid tidlig klart at mistillitsforslaget ikke fikk støtte av de andre partiene på Stortinget.

Etter lovnaden fra Helgesen i dagens debatt, vil heller ikke Ap stemme forslaget.

- . Vi har fått avklaringene som gjør at vi nå kan si at vi ikke stemmer for Sp sitt forslag, sa partileder Jonas Gahr Støre i debatten.