Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helgesen vil endre naturmangfoldloven for å løse ulvefloka

Men da risikerer han bråk med Venstre. 

MØTTE STORTINGET: Klima og miljøminister Vidar Helgesen redgjorde for forvaltning for Stortinget i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MØTTE STORTINGET: Klima og miljøminister Vidar Helgesen redgjorde for forvaltning for Stortinget i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å løse den betente ulvestriden, vurderer Klima- og miljøminister Vidar Helgesen å gjøre endringer i naturmangfoldloven.

Det kom fram da ministeren møtte i Stortinget i dag for å redegjøre for hvorfor han sa nei til felling av 32 ulv i ulvesonen på Hedmark.

Helgesen vil endre loven slik at den samsvarer bedre med den internasjonale Bern-konvensjonen, som Norge har underskrevet.

- Da naturmangfold-loven ble vedtatt i 2009 ble noen av punktene i Bernkonvensjonen ikke tatt med. Det er disse vi vil se på om vi kan ta inn. En slik endring vil kunne gi økt fleksibilitet i forvaltningen og et noe bredere rettslig grunnlag for uttak av ulv, sier Helgesen til Dagbladet, og legger til.

- Hvorfor dette ikke ble tatt med i 2009 vet jeg ikke, det var da Trygve Slagsvold Vedum satt i regjering, så det må han svare på, sier han videre.

Venstre: Loven ligger fast

Å endre naturmangfoldloven kan imidlertid være lettere sagt enn gjort.

At loven ikke skal endres er en del av den skriftlige samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre. En endring i loven vil derfor innebære et klart løftebrudd.

Venstre ble ikke med på ulveavtalen som ble vedtatt på Stortinget i fjor vår, fordi de syntes bestandsmålet - hvor mange ulver Norge skal ha -var for lavt.

- Naturmangfoldsloven ligger fast i samarbeidsavtalen. En endring må være i tråd i med formålet om å forvalte en større bestand, det er slett ingen åpning for å endre loven for å redusere ulvebestanden ned til det veldig lave bestandsmålet som partiene bak ulveforliket har satt, sier nesteleder Ola Evestuen (Venstre) til Dagbladet etter Helgesens redegjøring.

Han sier det er vanskelig å vurdere hva Helgesen legger i det han la fram.

- Vi vet ikke hva han tenker på. Vi har ikke noe mer informasjon enn det som han kom med i Stortinget nå, sier han.

Som i Sverige

Vidar Helgesen mener lovendringen vil gjøre at ulveforliket på Stortinget, norsk lov og Norges internasjonale forpliktelser vi henge bedre sammen.

I tillegg er det ifølge Helgesen punktene fra Bern-konvensjonen som er utelatt fra norsk lov, som gjør at Sverige i en fersk dom åpner for å felle mer ulv enn Norge.

Elvestuen mener han det blir feil å sammenliknet ulvelovgivningen i Norge med den i Sverige.

- Det er hele tida snakk om å sammenlikne med Sverige, men de har en helt annen størrelse på bestanden enn Norge. Det blir noe helt annet, sier han.

- Svarteper-spill

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Helgesen forsøker å ro seg bort fra situasjonen ved å stille spørsmål med hvorfor den rødgrønne regjeringen ikke tok inn punktet fra Bern-konvensjonen i Naturmangfoldsloven.

- Det er bare en måte for ham å finne nye veier rundt det faktum at han ikke følger opp Stortingets vedtak. Det er et svarteper-spill, sier Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!