Helhjertet Trump-støtte til overgrepsanklaget politiker, men nå står flere ofre fram med bevis

- Han kalte meg en løgner.

ANKLAGET: Seks kvinner har anklaget senatorkandidat Roy Moore for å ha gjort seksuelle framstøt mot dem og forsøkte å innlede forhold med dem mens de var tenåringer. Men foreløpig ser det ikke ut til å skade Moores drøm om å bli senator. Foto: AP Photo / Brynn Anderson / NTB scanpix
ANKLAGET: Seks kvinner har anklaget senatorkandidat Roy Moore for å ha gjort seksuelle framstøt mot dem og forsøkte å innlede forhold med dem mens de var tenåringer. Men foreløpig ser det ikke ut til å skade Moores drøm om å bli senator. Foto: AP Photo / Brynn Anderson / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mandag ga president Donald Trump sin fulle støtte republikanernes senatorkandidat i Alabama, Roy Moore, til tross for overgrepsanklagene mot Moore.

Moore har mistet støtten til mange republikanere siden overgrepsanklagene mot ham ble kjent. Både Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, og partiets leder i Senatet, Mitch McConnell, har bedt Moore trekke seg.

«Skitten politikk»

I begynnelsen av november anklaget fire kvinner Moore for å ha forsøkt å innlede forhold med dem da de ennå var tenåringer. Han var i 30-årene og jobbet som advokatfullmektig.

Seinere har det kommer flere anklager og nå har til sammen seks kvinner sagt at erkekonservative Moore gjorde seksuelle framstøt mot dem og forsøkte å innlede forhold med dem.

To av kvinnene har anklaget ham for overgrep og antastelser.

Moore selv har sagt at «skitten politikk» er årsaken til overgrepsanklagene mot ham. Han har også hevdet at han ikke kjenner noen av disse kvinnene.

Han avviser også anklagene om at han på 70-tallet forsøkte å ha sex med den da 14 år gamle Leigh Corfman.

Kvinnene er blitt anklaget for å lyve, å bli betalt for å spre falske historier, eller være en del av en større politisk konspirasjon for å ødelegge Moores kampanje.

Fant bevis

Debbie Wesson Gibson er en av kvinnene som først sto fram i Washington Post. Hun hevder at hun var i et forhold med Moore da han var 34 år og hun kun 17 år, og mener hun har funnet bevis, skriver Washington Post.

Moore skal ha tatt med Gibson på flere stevnemøter. Han skal kun ha kysset henne - med hennes samtykke.

Etter at hun sto fram fant Gibson en utklippsbok fra hennes tid på videregående, hvor det lå et gratulasjonskort fra Moore.

GRÅT: Beverly Young Nelson sto fram med overgrepsanklager mot Roy Moore under en pressekonferanse. Foto: AP Photo / Richard Drew / NTB scanpix
GRÅT: Beverly Young Nelson sto fram med overgrepsanklager mot Roy Moore under en pressekonferanse. Foto: AP Photo / Richard Drew / NTB scanpix Vis mer

«Happy graduation, Debbie», sto det på kortet - altså gratulerer med uteksaminering. «Jeg ville gi deg dette kortet selv. Jeg vet du vil bli en suksess i hva enn du gjør. Roy», sto det videre.

Det minnet Gibson på en annen kvinne, Beverly Young Nelson, som sto fram med sin historie etter at anklagene ble publisert.

Under en pressekonferanse med sin advokat, beskyldte Nelson Moore for å ha utsatt henne for seksuelt overgrep da hun var 16 år. Nelson viste fram sin årbok fra videregående med en inskripsjon til henne fra Moore.

- Jeg kunne ikke forestille meg at han kunne gjøre noe sånt, sier Gibson til Washington Post.

- Men når jeg så intervjuet av Beverly, og jeg så hans håndskrift i årboka hennes, sank hjertet mitt. Og da jeg så det jeg kjente igjen som Roy Moores håndskrift, begynte jeg å gråte, fortsetter hun.

HILSEN: Denne hilsene skal være fra senatorkandidat Roy Moore til Beverly Young Nelson. Nelson hevder Moore utsatte henne for seksuelt overgrep. Foto: AP Photo / Richard Drew / NTB scanpix
HILSEN: Denne hilsene skal være fra senatorkandidat Roy Moore til Beverly Young Nelson. Nelson hevder Moore utsatte henne for seksuelt overgrep. Foto: AP Photo / Richard Drew / NTB scanpix Vis mer

- Kalte meg en løgner

Like etter at de første anklagene nådde offentligheten, sa Moore i et radiointervju at han husket Gibson og en av de andre jentene, Gloria Thacker Deason. Han kalte dem «gode jenter», men la til at han ikke kunne husket å ha gått på stevnemøte med dem.

Men pipa fikk etter hvert en annen lyd, for under to valgkampmøter i slutten av november sa Moore at anklagene er fullstendig usanne.

- Jeg kjenner ingen av disse kvinnene, sa Moore under et møte i Henagar i Alabama 27. november.

To dager seinere gjentok han det samme budskapet i byen Theodore.

Det var disse uttalelsene som fikk Gibson til å stå fram med utklippsboka.

- Han kalte meg en løgner. Roy Moore gjorde en kjempestor feil da han angrep den ene tingen - integriteten min, sier Gibson.

Når det gjelder autentisiteten på utklippsboka sier Mark Songer, som tidligere jobbet som rettsmedisiner for FBI, at han ikke finner noe unaturlig ved den.

Han sammenliknet også skrivestilen på gratulasjonskortet til Gibson og årbokinskripsjonen til Nelson og sier at «skrivestilen, så vel som stilen på noen bokstaver, ser ut til å være lik», men understreket samtidig behovet for en fullstendig og omfattende håndskriftsundersøkelse for å kunne fastslå dette med sikkerhet.

Får støtte av Trump

Roy Moore har nektet å gi etter for kravene fra partitoppene i Washington om å trekke seg etter anklagene, og navnet hans står fortsatt på stemmeseddelen i Alabama 12. desember.

Og en mann har han fremdeles i ryggen. President Donald Trump.

- At demokratene nekter å gi en eneste stemme til enorme skattekutt, er grunnen til at vi trenger at republikaneren Roy Moore vinner i Alabama, tvitret presidenten tidlig mandag morgen.

Videre kalte han Moores motkandidat Doug Jones en nikkedokke for Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

Trump skriver at Moores stemme er nødvendig for blant annet å stoppe kriminalitet, ulovlig innvandring og sikre retten til å bære våpen.

Så langt ser det ikke ut til at anklagene fra kvinnene stopper Moores drøm å bli senator.

En meningsmåling publisert hos CBS News søndag viser at 49 prosent av dem som høyst sannsynlig kommer til å stemme, vil stemme på Moore, mot 43 prosent for motkandidaten Jones.

Blant alle stemmeberettigede som har registrert seg er det helt dødt løp på meningsmålingen, men en firedel sier at de «kanskje» eller «sannsynligvis» kommer til å stemme.

Har blitt suspendert

Moores relative popularitet kommer på tross av at 70-åringen er en kontroversiell skikkelse i amerikansk politikk.

Tidligere i år viste han til bibelvers, for så å antyde at den 11. september-angrepene var straff fra gud, ifølge CNN.

Dommeren Moore har også to ganger blitt suspendert fra delstatens høyesterett.

De to suspensjonene kom henholdsvis fordi han nektet å tillate ekteskap mellom personer av samme kjønn, og fordi han nektet å fjerne et kristent monument fra rettsbygningen, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer