Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helikopter fra utlandet må redde Froland

- Har ikke tid til ordentlig slukningsarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Denne brannen er lunefull, den endrer stadig retning og vi er plaget av mye røyk som ødelegger for sikten, sier Ove Frigstad, fagleder i Østre Agder brannvesen, til Dagbladet.no.

Froland-ordfører Sigmund Pedersen har nå bedt om hjelp, både fra regjeringen og utlandet.

Fly og helikopter fra Sverige og andre europeiske land må hjelpe til med å slukke brannen.

- Det er mange muligheter for hjelp, i form av helikopter eller fly som kan slippe 6 tonn med vann hvert 10. minutt, forteller Pedersen til Agderposten.

Les også: Brannmenn måtte løpe fra flammene

Justisminister Knut Storberget vurderer i dag å dra til Froland. Før han eventuelt kommer, skal han jobbe med å skaffe utenlandsk hjelp til den skogbrannrammede kommunen. Ordfører Pedersen har også tatt kontakt med Jens Stoltenberg. Ordføreren hadde i morges ikke tid til å snakke med Dagbladet.no nettopp fordi han ventet på en telefon fra statsministerens kontor.

- Vi må ha slukkehjelp fra oven, om ikke det kommer på naturlig vis, må vi skaffe det på en annen måte, sier brannsjef Frigstad til Dagbladet.no.

Han ønsker seg særlig flere helikoptre. Akkurat nå er tre stykker i sving med redningsarbeidet, og i løpet av formiddagen vil ytterligere et helikopter bli satt inn.

VANSKELIG ARBEID: Brannen må slukkes fra oven. Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX
VANSKELIG ARBEID: Brannen må slukkes fra oven. Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX Vis mer

- Men jeg ønsker meg det dobbelte.

- Hva er det vanskeligste i slukningsarbeidet?

- Det er så tørt i bakken at flammene stadig slår tilbake etter vi har slukket brannen i et område. Vi har ikke til ordentlig slukningsarbeid.

Til nå er det brukt 11 mil med slanger i slukningsarbeidet, det er nesten like langt som veistrekningen mellom Oslo og Sandefjord.

Noen utstyrsproblemer har det likevel vært. Rundt 1000 meter med vannslanger er blitt skadet i brannen. Av de 25 vannpumpene mannskapet har hatt til rådighet, var torsdag kveld fire pumper sendt til reparasjon, melder NTB.

Siden mandag er 49 mennesker evakuert fra Mykland, 18 mennesker fra Ytre Lauvrak og torsdag ble ytterligere seks personer evakuert fra grenda Belland, ifølge NTB.

Flyene som nå høyst sannsynlig vil ankom Froland er Catalina fly som blir tatt i brukt til blant annet brannslukningsfly mot skogbranner. Flyet blir ansett for velegnet da det på grunn av sin lave hastighet kan etterfylle vann svevende over forholdsvis små skogstjern, melder Agderposten.

image: - Helikopter fra utlandet må redde Froland
HAR BRUKT 11 MIL: Heimevernet er satt inn i arbeidet. Nå kan de få hjelp fra utlandet.
TRAVEL: Froland-ordfører Sigmund Pedersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!