Helikopter hadde flyforbud

Øyenvitne så 14 styrte i døden i Østersjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et helikopter med 12 passasjerer og to piloter har styrtet ved kysten til Estlands hovedstad, Tallinn.

- Helikopteret ligger på havbunnen med passasjerene inni. Alle 14 er lokalisert, sier talsperson Raine Eenemaa i krisegruppa til Estlands innenriksdepartement til finsk tv.

Finske luftfartsmyndigheter bestemte i fjor at helikopterselskapet Copterline bare skal fly under gode værforhold på grunn av manglende kunnskaper hos besetningen. Begrensningene ble innført etter at Copterline gjentatte ganger hadde ignorert pålegg om å sørge for bedre opplæring, ifølge nyhetsbyrået STT. Selskapet har siden tatt skritt for å rette opp manglene, og understreker at pilotene i ulykkeshelikopteret var svært erfarne.

Få minutter i lufta

En mann som jobbet på Nargö utenfor hovedstaden fulgte dramaet med kikkert. Etter å ha sett helikopteret styrte i havet, varslet han myndighetene, melder avisa Äripäev.

Helikopteret, som er av typen Sikorsky 76, tok av fra Tallinn til Helsingfors klokken 12.40 lokal tid. Etter noen minutters flytid, fikk helikopteret problemer og gikk i sjøen fem kilometer fra kysten.

Beregnet flytid mellom de to byene er 18 minutter. Etter fire minutter forsvant helikopteret fra radaren..

Leter med dykkere

HÅPLØS JAKT PÅ OVERLEVENDE: Redningsmannskapene lyktes ikke å finne noen etter styrten. Foto: SCANPIX/EPA
HÅPLØS JAKT PÅ OVERLEVENDE: Redningsmannskapene lyktes ikke å finne noen etter styrten. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Flere redningshelikoptre er på ulykkesstedet der de fant kun halepartiet igjen etter havaristen. Vraket er nå lokalisert på 60 meters dyp ved hjelp av sonar, melder Hufudstadsbladet. En robot skal sendes ned for å gi redningsmannskapene bedre oversikt over vraket.

Seks av passasjerene er finske, fire er fra Estland og to er amerikanere. Pilotene er også finner.

Dårlig vær

Årsaken til ulykken er fortsatt uklar. Det er dårlig vær i området, og hurtigferjene mellom Tallinn og Helsingfors er innstilt. Men helikopterselskapet understreker at de kraftige vindene på opptil stormstyrke, normalt ikke er farlig for et helikopter av denne størrelsen.

Helikopteret har 28 daglige avganger mellom Helsingfors og Tallinn på ukedager.

VIL FINNE ULYKKESÅRSAKEN: Her undersøker politiet et av rotorbladene til Sikorsky SK-76-helikopteret. Det ble ikke sendt ut nødmelding før ulykken.
RASKT PÅ STEDET: Helikoptre og båter trålet ulykkesstedet kort tid etter at alarmen gikk.
COPTERLINE: Helikopteret som har styrtet tilhører selskapet Copterline. Dette er et arkivbilde fra 2004.