HELIKOPTERULYKKE: Et offshore-helikopter fra selskapet CHS styrtet fredag ettermiddag på øya Litleskori på Tørøy i Fjell kommune i Hordaland. Foto: Eivind Senneset
HELIKOPTERULYKKE: Et offshore-helikopter fra selskapet CHS styrtet fredag ettermiddag på øya Litleskori på Tørøy i Fjell kommune i Hordaland. Foto: Eivind SennesetVis mer

Helikopter har styrtet utenfor Turøy: 11 omkomne funnet på land og i sjøen

Alle om bord antas å ha omkommet, og redningsaksjonen avsluttes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du tips, bilder eller informasjon? Send på mail til 2400@dagbladet.no eller ring oss på 24 00 00 00. Last opp video her.

FJELL (Dagbladet): Et helikopter har styrtet på øya Litleskori på Turøy i Fjell kommune i Hordaland. Det var på vei hjem fra Gullfaks-feltet med 13 personer om bord, bekrefter Statoil overfor Dagbladet.

Elleve er funnet døde etter ulykken, og søk pågår fortsatt etter de to siste som var om bord. Like etter klokka 16.40 opplyser politiet til Dagbladet at alle om bord antas omkommet. Cirka klokken 17 meldte Hovedredningssentralen på Twitter at aksjonen er avsluttet, men at søk etter antatt omkomne fortsetter i regi av politiet. 

- Alle som var om bord antas omkommet, sier operasjonsleder ved Vest Politidistrikt til Dagbladet.

11 av personene om bord var Statoil-ansatte, og av de 13 om bord var 11 nordmenn, én britisk statsborger og én italiensk statsborger.

- De omkomne er funnet på land ved vraket og i sjøen. Vi søker med dykkere i sjøen etter de siste tor og har veldig store ressurser her. Havarikommisjonen og Kripos' ID-gruppe er også på vei, sier innsatsleder Kjetil Øyri ved Vest politidistrikt til Dagbladet. 

- Krevende forhold Helikopteret er totalhavarert, og vrakrester er funnet på Litleskori og under vann, ca. 20 meter fra land.

Hovedredningssentralen bekrefter overfor Dagbladet at rotoren er blant delene som er funnet på land. Rotoren og helikopterkroppen er funnet med 200-300 meters avstand.

Pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen sier at de to hoveddelene av helikopteret ble funnet langt fra hverandre. Helikopterkroppen er funnet i vannet på 6-7 meters dyp.

Innsatsleder opplyste i 14.30-tida til Dagbladet at operasjonen foregår på stedet, og at det er krevende arbeidsforhold.

- Det er krevende arbeid ettersom ulykkesstedet er på både i sjøen og på land, sier innsatsleder Øyri.

 REDNINGSHELIKOPTER
Et helikopter har styrtet ved Turøy utenfor Bergen fredag ettermiddag.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
REDNINGSHELIKOPTER Et helikopter har styrtet ved Turøy utenfor Bergen fredag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Da nødetatene kom til stedet var det en brann, men denne ble raskt slukket.

- Vi har ingen teori om hva som har skjedd, men vi forstår at dette har skjedd brått og uventet. Vi jobber på stedet for å lokalisere vrak og personer, sier Øyri.

Det var også flere vitner til hendelsen, ifølge politiet.

- Det er helt forferdelig. Vi ser rett bort på det, og det ser ut som helikopteret har gått i en liten holme. Det er masse båter rundt omkring, sier en av de nærmeste naboene ved krasjstedet til Dagbladet. 

Hun sier de har sett folk i vannet like ved krasjstedet. Øya ligger rundt fire mil nordvest for Bergen.

- Vi så en del svart røyk fra krasjstedet, sier et annet vitne til Dagbladet.

13 personer om bord Det var 13 personer om bord, inkludert mannskap, får Dagbladet bekreftet fra Statoil.

- Jeg kan bekrefte at det var 13 personer om bord inkludert mannskap. Nå jobber beredskapsorganisasjonen i Statoil sammen med alle nødetater. I sånne type situasjoner er vi opptatt av å redde liv, og vi er opptatt av å komme raskt til stedet, sier Morten Eek til Dagbladet, Statoils mediekontakt for drift,- og leteaktiviteter på norsk sokkel.
Helikopteret tilhørte CHC Helikopter Service med base på Flesland. 

- Jeg kan bekrefte at et av CHC Helikopterservice sine helikoptre har vært involvert i en hendelse med utgangspunkt i basen på Flesland i 12-tiden, sier pressetalsmann Klaus Sonberg i CHC Helikopter Service til Dagbladet.

Grafikk: Dette vet vi om helikopterulykka. Grafik: Kjell-Erik Berg
Grafikk: Dette vet vi om helikopterulykka. Grafik: Kjell-Erik Berg Vis mer

- Vi har satt krisestab og jobber nå iherdig med å få oversikt over situasjonen og med å få verifisert informasjonen vi får sånn at vi kan komme tilbake mer informasjon seinere, sier han.

Statoil har satt alle helikoptre av tilsvarende type midlertidig på bakken, og opprettet pårørendesenter på Scandic Kokstad i forbindelse med helikopterulykken i Hordaland.
HRS har fått tilbakemeldinger som tyder på at helikopteret har gått i oppløsning.

- Blåser kraftig Dagbladets reporter Leif Stang er på plass ved ulykkesstedet ved Turøy.

- Det er veldig mye aktivitet her. Det er mange helikoptre i lufta, båter på sjøen og ambulanser på stedet, rapporterer Stang.

Han sier det blåser kraftig sørvestlig vind på stedet.

- Jeg hørte et enormt smell. Jeg så ikke selv da det datt ned, men hørte en rar lyd, og så kom smellet, sier en kvinne som hørte styrten til BT.no.

- Forferdelige meldinger om helikopterstyrten ved Sotra. Jeg holdes løpende orientert om redningsarbeidet, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.

Det er opprettet en pårørendetelefon etter ulykken, med nummer 800 500 20.

 NØEDTATENE PÅ PLASS: Foto:  Eivind Senneset
NØEDTATENE PÅ PLASS: Foto: Eivind Senneset Vis mer