Helikopter hindret rednings-aksjonen

Var på oppdrag for VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En mann døde i natt av skadene etter at helikopteret han satt i, styrtet på Kolsås i går.

Mannen var i live da redningsmannskap kom til stedet. Han var hardt skadd, og to ambulansehelikoptre startet arbeidet med å få mannen til sykehus.

Fulgte ikke anmodning

Det var trangt i lufta: Et helikopter var også ved ulykkesstedet for å ta bilder.

Det var VG som hadde leid helikopteret, og piloten gikk for nær. Selskapet Helikopterdrift eier helikopteret og piloten er ansatt her.
Redaksjonsjef Helje Solberg presiserer overfor Dagbladet.no at helikopteret ikke er et VGs.

- Vi eier ikke dette helikopteret. Vi leide plass i det. Det er riktig at VG var passasjer.

Solberg sier at det ikke er opp til de ansatte i VG hvor helikopteret flyr.

- Det er viktig for meg å understreke at piloten er fartøysjef og har til enhver tid ansvaret for hvor helikopteret befinner seg. VGs medarbeidere hverken skal eller kan påvirke fartøysjefens vurderinger. Det gjorde vi heller ikke nå.

Solberg beklager likevel det inntrufne.

STYRTET PÅ KOLSÅS I GÅR: Sju var om bord i helikopteret som styret i går ettermiddag. En mann omkom, en annen fikk moderate skader, mens fem er uskadd. Foto: SCANPIX
STYRTET PÅ KOLSÅS I GÅR: Sju var om bord i helikopteret som styret i går ettermiddag. En mann omkom, en annen fikk moderate skader, mens fem er uskadd. Foto: SCANPIX Vis mer

- VG har naturligvis ikke noe ønske om å forstyrre eller skape problemer i en slik situasjone. I den grad det har skjedd denne gangen beklager vi det.

Nektet

- Helikopteret ble anmodet om å gå til en høyere høyde i forbindelse med oppheisingen av pasienten, sier politioverbetjent Tom Saugerud ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no.

Den hardt skadde mannen var lagt på båre, og sammen med en pleier skulle han heises opp i et av ambulansehelikoptrene.

Det var piloten i politiets helikoptertjeneste som anmodet piloten i helikopteret VG leide om å stige til 2000 fots høyde, slik at redningsaksjonen kunne gjennomføres. Men helikopteret fulgte ikke ordren.

- Pressehelikopteret lå nærme og kunne forstyrre redningsaksjonen. De ble bedt om å flytte seg, noe de ikke gjorde, sier Saugerud.

- Høflighet

- Dette er ikke noe brudd på flyoperative regler, men heller et etisk og moralsk spørsmål. Skal media ligge så tett innpå? spør Andre Eilertsen, som er helikopterpilot for Kanal 24 og TV2.

Helikopter hindret rednings-aksjonen

- Ingen kan nekte oss å gjøre dette, men det er ren høflighet å ikke forstyrre, sier Eilertsen.

Gransker

- Dette er beklagelig. Vi har hatt kontakt med Luftfartsverket, sier Tom Saugerud ved Asker og Bærum politidistrikt.

- Å ha noen helt opp til seg, kan virke forstyrrende, og man har mer enn nok om å konsentrere seg om pasienten i slike tilfeller, sier Saugerud.

Saken vil bli forfulgt videre. Haverikommisjonen er koblet inn i saken.

- Dette pressehelikopteret var i området, og det er loggført hos politiet i Asker og Bærum, sier undersøkelsesleder ved Havarikommisjonen for sivil luftfart, Birger Bull, til Dagbladet.no.

Hendelsen skal ha skjedd kort tid etter ulykken før Havarikommisjonen ankom stedet.

Også på Hovedredningssentralen på Sola, som har overordnet ansvar for slike redningsaksjoner, ser man alvorlig på det inntrufne:

- Vi driver med et arbeid der tiden er en svært viktig faktor. Dette kan forsinke vårt arbeid, opplyser redningsansvarlig, som varsler at Hovedredningssentralen også vil sette igang gransking.

Gransker ulykken

Luftfartsverket er nå igang med granskingen av ulykken.

- Vi er på stedet nå og gjør innledende undersøkelser i terrenget. Vi går på befaring i området, og politihelikopteret har vært i lufta og tatt flyfoto av området, sier Birger Bull.

En landmåler ankommer senere i dag stedet for å plotte det hele på kart. Helikopteret vil bli løftet opp av et annet helikopter og fløyet til en fotballbane i nærheten og deretter transportert til Havarikommisjonen for videre undersøkelser. Det vil også bli utført samtaler med flyver og lastemann i løpet av dagen.

Helikopteret er et AS 350 D3 Eurocopter 2001 som ikke har vært innblandet i ulykker tidligere.

TATT UT MED HELIKOPTER:</B> Den hardt skadde mannen fikk førstehjelp på stedet før han ble fraktet opp i et ambulansehelikopter. Mannen omkom senere av skadene han fikk i styrten.