Helikopter på vei til selfangere i nød

Et helikopter var søndag formiddag på vei mot det havarerte norske selfangstfartøyet «Havsel» med 13 mann om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Båten befinner seg mellom Jan Mayen og Grønland og helikopteret ventes å være framme ved skuta tidligst rundt 16.30-tiden søndag.

- Mannskapet har fått laget en nødreparasjon av vannlekkasjen og den verste krisen er over. Ved 12-tiden var situasjonen stabil. Men det blåser storm i området og redningsarbeidet blir vanskelig, opplyser pressetalsmann ved Hovedredningssentralen Nord-Norge Geir Mortensen til NTB.

Et Super-Puma-helikopter tok av fra Reykjavik cirka klokka 11.30 søndag. Det skulle fylle drivstoff på Nord-Island før det gikk videre til Grønland og deretter ut til havaristen. Helikopteret kan tidligst lande på Grønland klokka 15.

Mortensen opplyser at mannskapet opplever situasjonen som spent, men at de føler de har en stabil kontroll over båten.

Ved 10-tiden søndag hadde de klart å få båten lagt litt over på den ene siden for å stabilisere den og hindre at den tar inn mer vann.

Aksjon nødvendig

Politimester Bernt Fredrik Moe i Salten politidistrikt sa søndag til NRK at drivisen rundt båten er en belastning på fartøyet og en ekstra risiko.

- Det er store avstander og ingen fartøyer i området der «Havsel» befinner seg. Vi må gjøre opp en ny status når redningshelikopteret har landet på Grønland. Men det er klart at det er helt nødvendig med en form for redningsaksjon, sa Moe.

Redningsoperasjon

I tillegg til redningshelikopteret er det danske kystvaktskipet «Vædderen» med helikopter om bord gått ut fra Reykjavik, men dette fartøyet vil ikke kunne være framme før tidligst ved midnatt.

I tillegg tok et Orion-fly av fra Andøy cirka klokka 11 søndag. Dette var ventet å være framme og fly over havaristen litt over klokka 13 søndag.

Kystvaktskipet KV «Tromsø» er sendt mot havaristens posisjon og vil være framme mandag kveld. Også KV «Nordkapp» seiler til havaristen, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Hovedredningssentralen fikk melding klokka 6.42 søndag morgen, og har kontakt med mannskapet på selfangstfartøyet via kystradio.

Situasjonen var ved 10.30-tiden søndag under kontroll, og det var ikke erklært noen nødssituasjon. Været i området er imidlertid dårlig, og det er ventet at det vil blåse storm hele dagen søndag. Værvarselet sier at vinden vil spakne i løpet av kommende døgn.

Fra Tromsø

«Havsel» er eid av Troms Havfiske, og hører hjemme i Tromsø. Fartøyet ble bygd i 1980.

Det var søndag formiddag usikkert hvor mannskapet kommer fra. Hovedredningssentralen Nord-Norge hadde søndag formiddag fortsatt ikke fått mannskapslisten.

Hovedredningssentralen opprettet søndag en kontakttelefon for de pårørende til mannskapet. Telefonnummeret er 75 55 93 23/324/326/327.

(NTB)