Helikopter styrtet i Bærum

To ble skadd da helikopteret med sju mennesker om bord styrtet i nærheten av Kolsåstoppen i Bærum. Den ene mannen døde i natt av skadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOLSÅS/OSLO (Dagbladet.no): Helikopteret fra selskapet Airlift hadde sju mennesker om bord da det styrtet inn i Lille Kolsås ved Kolsåstoppen i Bærum klokka 20.50 i går kveld.

- Alle er tatt ut av helikoptervraket. Det er ingen omkomne, men i alle fall én person er alvorlig skadd, sa operasjonsleder Per Berntsen ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no. i går kveld.

Døde i natt

Store redningsstyrker fra politi, ambulanser og brannmannskaper ble umiddelbart sendt til ulykkesstedet, som ligger i nærheten av NATO-basen på Kolsås. Hovedredningssentralen ble også varslet, og i tillegg til luftambulanse var også et politihelikopter på stedet.

Den hardest skadde fikk førstehjelp på stedet, før han ble hentet opp fra ulykkesstedet i redningsbåre, og fløyet med luftambulanse til Rudsletta på Kolsås. Derfra gikk ferden videre til Ullevål universitetssykehus.

Tilstanden hans var kritisk, opplyste sykehuset i tolv-tiden. Klokken 03.20 kom meldingen om at den 39 år gamle mannen var død. De pårørende skal være underrettet.

En annen person ble påført moderate skader, og ble båret ned fra ulykkesstedet av redningsarbeidere.

- De fem andre som var om bord i helikopteret kunne ta seg ned til fots. De ble fraktet til legevakt og lokale sykehus, sier operativ uteleder Henrik Kristmoen til Dagbladet.no.

Et stort antall fastboende samlet seg i nærheten for å følge redningsarbeidet.

STYRTET: Her blir en av de skadde hentet ut av helikoptervraket. Foto: SCANPIX
STYRTET: Her blir en av de skadde hentet ut av helikoptervraket. Foto: SCANPIX Vis mer

- Kunne ikke gå bra

Kristin Lønne (53) bor på Kolsåstoppen like ved ulykkesstedet. Hun var ute sammen med naboer da de hørte merkelige lyder fra helikopteret.

- Det begynte å helle mot høyre da det var over oss, og fortsatte inn mot tretoppene, sier hun til Dagbladet.no. 

De reagerte på at helikopteret hadde lav høyde.

- Vi så at det ikke kunne gå bra, sier Lønne.  

Kort tid seinere hørte de at greiner og kvister ble brukket, og de så røyk stige opp fra stedet.

Hørte smell

Mette Kathrine Jahr og ektemannen bor omtrent 500 meter i luftlinje fra stedet der helikopteret krasjet. De slappet av i sin egen stue da de hørte ulyder.

- Vi hørte at noe var galt, og gikk ut på terrassen. Da hørte vi at det smalt, og deretter så vi ei lita søyle av røyk, og deretter ei større søyle av røyk, sier Jahr til Dagbladet.no. 

På sightseeing

Airlift-helikopter - et AF 350 Eurocopter med plass til mellom seks og sju menesker - var ifølge ANB på en rundflygning med medlemmer av en velforening fra Fornebu da det styrtet.

- Jeg kjenner ikke detaljene, men helikopteret var på jobb i forbindelse med et eventarrangement, sier selskapets administrerende direktør Bjarne Slapgård til Dagbladet.no.

Airlift er et av landets største helikopterselskap med til sammen elleve helikopter i stallen. Selskapet leier ut sine tjenester til private, men utfører også statlige redningsoppdrag.

- Det viktige for oss nå er å fokusere på konsekvensene av denne ulykken. Vi vil bistå alle relevante instanser så godt vi kan, sier Slapgård.

Undersøker årsaken

Helikoptervraket ble sikret, så det ikke skal skli ned langs skrenta der det ligger. Flyhavarikommisjonen og politiets teknikere kom til stedet i går kveld.

- Det er foreløpig altfor tidlig å si noe om ulykkesårsaken, sier operasjonsleder Per Berntsen til Dagbladet.no.

ULYKKESSTEDET: Helikopteret styrtet ved Lille Kolsås, like ved selve Kolsåstoppen i Bærum.
FRAKTET NED: Den hardest skadde personen ble fløyet ned til Rudsletta, og derfra fraktet til Ullevål universitetssykehus.
ULENDT OMRÅDE: Redningsarbeider måtte ta seg ned til ulykkesstedet til fots. Helikoptervraket lå under en bratt skrent.