Helikopterulykken

- Helikopteret brukes ofte av piloter med mindre erfaring

Ulykkeshelikopteret brukes av militæret verden rundt, har satt verdensrekord, men er flere ganger satt på bakken på grunn av dødsulykker.

OPERASJON: Store letemannskaper ble satt inn etter helikopterulykken. Foto: Theo Aasland Valen
OPERASJON: Store letemannskaper ble satt inn etter helikopterulykken. Foto: Theo Aasland Valen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Havariinspektør Tor Nørstegård i er ikke ukjent med helikoptertypen som havarerte på vei fra Røldal skisenter til Karmøy i går. En mann og en kvinne i 40-åra ble funnet omkommet etter ulykken.

- Det er en mye brukt flytype og brukes ofte av folk med litt mindre erfaring, sier Nørstegård, som i morgentimene satt seg sammen med kollegene i Havarikommisjonen for å legge en plan for hvordan de skal gå frem i de neste timene og dagen.

ROBINSON: Dette er helikoptertypen - Robinson 44. Foto: Lars Laursen / ritzau / NTB scanpix
ROBINSON: Dette er helikoptertypen - Robinson 44. Foto: Lars Laursen / ritzau / NTB scanpix Vis mer

- Store aktører bruker ofte dyrere og tyngre maskiner, sier Nørstegård.

- Det er ingen grunn til å tro at ulykken har noe med helikoptertypen å gjøre. Det er ikke et tema så lenge vi ikke vet nøyaktig hva som har skjedd, sier Nørstegård.

- Helikopteret har truffet et fjell og har havnet i et vanskelig tilgjengelig fjellterreng, sier Tor Nørstegård, som er havariinspektør i Statens Havarikommisjon for Transport.

Vil ta lang tid

- Vi venter på teknisk bistand fra kriminalteknisk i Vest politidistrikt og fra Havarikommisjonen, sier Terje Kvalvik, lensmann i Hardanger, til Dagbladet i 12.30-tida.

Politiet jobber med å sikre åstedet for ulykken og forsøker å komme i kontakt med vitner til havariet. Ifølge lensmannen er det lite håp om vitner til ulykken som skjedde i et avsidesliggende område.

- Vi ønsker å komme i kontakt med vitner til avgangen fra Røldal klokka 15.30 søndag. Politiet er veldig takknemlige for tips, sier han.

Ifølge Kvalvik vil det ta lang tid å finne ut hva som kan ha vært årsak til ulykken.

- Når vi ikke har vitner vil det ta lang tid. Helikopteret ligger vanskelig til i en fjellside så det er utfordringer knyttet til etterforskningen, sier han.

HELIKOPTER: Innsatsleder Øystein Torsnes forteller om vanskelige forhold i fjellet, og at de må vente med å hente ut de to omkomne etter at et helikopter havarerte i Røldalsfjellet i Hordaland. Video: Theo Aasland Valen Vis mer

Satt på bakken

Robinson-helikoptre har vært i produksjon siden 1979 og modellene har vært involvert i en rekke hendelser og ulykker både i Norge og i utlandet.

Havarikommisjonen har avgitt rapport på 15 hendelser og ulykker der et helikopter av typen Robinson 44 har vært involvert siden år 2000. Regner man med søstermodellen R22 har Havarikommisjonen avgitt 18 rapporter.

Ifølge New Zealand Herald ble Robinson-helikopter satt på landets luftfartstlisyns obs-liste i 2015 etter flere dødsulykker som følge av såkalt «mast bumb». En hendelesrekkefølge der rotoren i verste fall løsner i lufta.

80 Robinson-helikoptre ble satt på bakken. Australia fulgte etter og satte landets Robinson-helikoptre på bakken kort tid senere.

Helikoptret brukes av militæret over hele verden og satte i 1997 en verdensrekord da Jennifer Murray som første kvinne fløy et Robinson-helikoter jorden rundt på 97 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer