- Helikopteret snudde og forvandlet seg til en ildkule

USA mistet sitt femte helikopter i Irak på knappe tre uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et amerikansk troppetransport-helikopter krasjet nær Bagdad i dag, og sendte flammer og svart røyk over den irakiske hovedstaden, hvor amerikanske og irakiske styrker er i ferd med å sette inn en storoffensiv for å få stanset krigshandlingene.

Med den femte helikopterstyrten på knappe tre uker, spørs det om irakiske opprørere har skiftet taktikk og tatt i bruk mer sofistikerte våpen.

Mistet fem helikoptre

Irakiske vitner fortalte at de så helikopteret fikk problemer etter angrep fra bakken. Det amerikanske militæret tror alle syv om bord døde i helikopterstyrten.

En sunnigruppering med tilknytning til terrornettverket al-Qaida har påtatt seg ansvaret for nedskytingen, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi sier til fienden at disse aksjonene er et sikkert tegn på at Gud gir oss seier, sa sunnigruppen i en pressemelding kunngjort på internett.

En anonym amerikansk tjenestemann sier imidlertid til AP at helikopteret, som gikk ned mellom Bagdad og Fallujah, trolig skyldtes mekaniske problemer.

Med dagens helikopterstyrt har amerikanerne mistet fem helikoptre og 28 tjenestemenn siden 20.januar, sa talsmann for de amerikanske styrkene i Irak til nyhetsbryået Reuters.

STYRTET: Disse bildene fra AP Television viser røyk og flammer som stiger fra helikopteret som styrtet omtrent 30 kilometer nordvest for Bagdad i dag. Foto: AP/Scanpix
STYRTET: Disse bildene fra AP Television viser røyk og flammer som stiger fra helikopteret som styrtet omtrent 30 kilometer nordvest for Bagdad i dag. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Vi har en CH-46 nede, sa generalmajor William Caldwell med henvisning til den to-rotordrevne Sea Knight, som er marineinfanteriets versjon av troppetransporthelikopteret Chinook.

Det er bare fem dager siden et annet amerikansk militærhelikopter gikk ned etter å ha havnet i skuddlinjen nord for Bagdad. To mennesker mistet livet.

Storoffensiv på gang

Generalmajor Caldwell sa under dagens pressekonferanse at den etterlengtede storoffensiven mot militante grupper i Bagdad er i gang.

Det skjer dagen etter at Iraks statsminister Nouri al-Maliki ga uttrykk for misnøye og sa at sikkerhetsoperasjonen hadde brukt lang tid på å komme i gang, og dermed hadde gitt opprørere tid til å trappe opp angrepene som har krevd hundrevis av irakiske liv de siste ukene.

President George W. Bush har sagt han skal øke antallet soldater i Irak med 21 500, inkludert 17 500 i Bagdad. De siste ukers helikopterkrasj har understreket risikoen de amerikanske styrkene står overfor i Irak.

Mens en amerikansk tjenestemann sier dagens styrt var et resultat av mekaniske problemer, forteller vitner om hvordan de så helikopteret gå ned i det sunnidominierte Sheik Amir-området, nordvest for Bagdad.

- Helikopteret fløy og passerte over oss, da vi hørte en missil bli avfyrt, fortalte Mohammad al-Janabi, en bonde som var mindre enn en kilometer fra helikoptervraket.

- Helikopteret snudde og forvandlet seg til en ildkule. Den fløy i en sirkel to ganger, og så gikk det ned, sa al-Janabi til AP.

Skal skremme bort opprørerne

Irakiske opprørere har tatt i bruk maskingevær, rakettdrevne granater og skulderavfyrt anti-luftmissiler i sin krigføring. Bush-administrasjonen beskylder det sjiamuslimske Iran for å forsyne sjiamuslimsk militia i Irak med nye våpen, inkludert flere og kraftigere veibomber, Katyusha-raketter og mer moderne rakettdrevne granater.

Det amerikanske militæret er svært avhengig av helikoptertransport for å unngå bomber plassert langs veiene. En ny trussel mot helikoptre vil bli en vanskelig utfordring for de amerikanske styrkene.

Den planlagte nye offensiven er et siste forsøk på å forhindre full borgerkrig mellom de politisk dominerende sjiamuslimene og sunniaraberne.

Den amerikanske generalen Kenneth Hunzeker, som har ansvaret for opplæringen av de irakiske politistyrkene, la frem noen detaljer om den nye sikkerhetsoperasjonen, som først og fremst skal gjelde for Bagdad.

- Det er 54 politistasjoner i Bagdad nå. De vil bli brukt i gjennomføringen av planen og det er for de 25 000 politimennene som er del av politistyrken, sa Hunzeker til nyhetsbyrået AFP.

Han fortalte også at hvert av Bagdads ni distrikter skal ha en irakisk hærbrigade på 5000 mann i tillegg til de irakiske politistyrkene og de amerikanske styrkene.

Nye kontrollposter er satt opp i hovedstaden Bagdad, inspeksjonen av biler trappes opp og det er rapportert om flere fotpatruljer i noen av byens nabolag. Målet er å skremme bort grupperingene som står bak volden som truer byens seks millioner innbyggere.

SJU DØDE: De foreløpige rapportene tyder på at det var sju personer om bord i helikopteret og at alle er omkommet. Hva som forårsaket helikopterstyrten er ikke bekreftet.
NY TAKTIKK?: Med flere helikopterkrasj de siste par-tre ukene stilles det nå spørsmål ved om irakiske opprørere har skiftet taktikk og fått tilgang på mer sofistikerte våpen.
MISTET FEM HELIKOPTRE: Siden 20.januar har amerikanerne mistet fem helikoptre og 28 tjenestemenn i helikopterkrasj i Irak. Dette bildet viser et amerikansk helikopter over Bagdad onsdag 24.januar.
STOROFFENSIV: Generalmajor William Caldwell, talsmann for de amerikanske styrkene i Irak, under dagens pressekonferanse i Bagdad. Til høyre sitter Kenneth Hunzeker, ansvarlig for opplæringen av de irakiske politistyrkene.