Helikopteret undersøkt tre og en halv time før styrten

Bare timer før styrten i Alta, ble det gjennomført inspeksjon av helikopteret.

ALTA: Her hentes vrakrestene ned fra fjellet etter helikopterulykken. Video: Hans Arne Vedlog / Ørjan Ryland. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

Det kommer fram av ei tidslinje politiet har delt med Dagbladet onsdag.

Tidslinja er basert på informasjon hentet inn etter styrten som krevde seks menneskeliv. Den fortegner seg slik, ifølge politiet:

13:30 – 100 timers inspeksjon av ulykkeshelikopteret med kallesignal LN-OFU gjennomført i Alta, signert i loggen med kl.slett 13:30

15:12 – Helitrans landet med et annet helikopter på Kvenvikmoen. De kom fra Kvænangen med dette. Fløy etter kort tid tilbake til Alta Lufthavn. Helikopteret skulle til 100 timers inspeksjon på Alta Lufthavn.

16:04 – LN-OFU tar av fra Alta Lufthavn med retning mot Kvenvikmoen.

16:40 – LN-OFU tar av fra Kvenvikmoen og starter på første sightseeing tur i fbm Høstsprell.

16:53 – LN-OFU avslutter første tur med sightseeing og landet på Kvenvikmoen.

16:58 – LN-OFU starter opp motoren og starter på sin andre tur på Kvenvikmoen.

17:04 – En av de omkomne sender ett bilde på snapchat til en bekjent. Bildet er uten tekst og med utsikt over området Øvre Alta. LN-OFU var da på tur mot fjellet Skoddevarre i retur mot Kvenvikmoen.

17:06 – Hovedredningssentralen mottok melding om ulykken.

17:08 – HRS scrambler Sea-King fra Banak.

17:17 – Bell helikopter til Heliteam ankom ved en tilfeldighet ulykkesstedet. Landet og fant den skadde personen i terrenget i nærheten av helikopteret.

18:06 – Sea-king er ankommet ulykkesstedet meldte til HRS at Heliteam sitt helikopter har flydd inn hjelpemannskaper, og at det ble jobbet godt på skadestedet etter deres oppfatning.

18:17 – Bekreftet 4 omkomne og en skadet person som fikk behandling i Sea-king.

21:17 – HRS får bekreftet fra Sea-king at den siste savnede er funnet omkommet.

Ulykkesstedet frigjøres

I ei pressemelding onsdag opplyser lensmann i Alta, Øyvind Lorentzen, at politiet nå er ferdige på ulykkesstedet. I tillegg har Havarikommisjonen forlatt Alta.

Politiet vil frigi ulykkesstedet fra og med torsdag 5. september.

-Vi vil takke sivilforsvaret for all hjelp og bistand i det krevende arbeidet i forbindelse med denne tragiske ulykken.Når det gjelder de omkomne er nå en av de identifisert, og de pårørende varslet. Identifiseringen av de øvrige vil forhåpentligvis være ferdig i løpet av uken, sier Lorentzen i pressemeldinga.

Det er avhørt om lag 30 vitner så langt i saken, men politiet er interessert i å komme i kontakt med flere som kan ha sett noe tilknyttet ulykka.

- Vi ønsker blant annet å komme i kontakt med en mannlig turgåer som var ved ulykkesstedet kort tid etter helikopterulykken. Han skal ha vært i kontakt med redningspersonell på stedet, sier Lorentzen, og legger til at det fremdeles er for tidlig å konkludere med hva som var årsaken til ulykken.

Minnestunder på skole, arbeidsplasser og i Nordlyskatedralen er bare noen av samlingene som har blitt holdt i dagene etter den tragiske hendelsen som krevde livet til fem lokale ungdommer og en svensk pilot.

Vrakdeler hentet ut

Ulykkesstedet ble i etterkant av styrten betegnet som som kompakt og lite, men komplisert å jobbe i av Havarikommisjonen. De omkomne ble søndag kveld fraktet ut av området. Navnene på passasjerene er tidligere offentliggjort:

  • Markus Vonheim, 19 år, Alta
  • Kevin Berg, 20 år, Alta
  • Kine Johnsen, 20 år, Alta
  • Robin Karlsen, 20 år, Alta
  • Benedikte Hyld Mella, 22 år, Alta

Klokka 14.30 tirsdag ble de første vrakdelene fra helikopteret fraktet ut av området.

Lensmann i Alta, Øyvind Lorentzen, med siste nytt om helikopterulykka. Video: Med tillatelse fra iFinnmark Vis mer

- Vraket fraktes ned til Kjeller. Da er Havarikommisjonen ferdig med sine undersøkelser, så vil politiet gjøre en jobb med rydde og gå over, slik at det kan frigjøres i løpet i morgendagen, sa lensmann Lorentzen til Dagbladet tirsdag.

Granskes

Mandag ble det kjent at Troms og Finnmark statsadvokatembeter har beordret etterforskning av helikopterselskapet Helitrans, som eier helikopteret som styrtet lørdag.

Beskjeden fra statsadvokaten kom bare timer etter ulykken. Politiet i Finnmark har fått ordre om å etterforske blant annet luftfartstillatelsene, eventuelle begrensninger, sertifikater og teknisk tilstand hos selskapet.

Daglig leder i Helitrans, Richard Simonsen, sa mandag til Dagbladet at han ikke var blitt varslet om statsadvokatens beslutning, og at han fikk beskjeden via media.

- Det som måtte bli en del av etterforskningen, det tar vi imot. Det myndighetene velger å gjøre, det må de gjøre. Dersom de mener det er riktig å etterforske Helitrans som selskap, så har ikke Helitrans noe imot det, sier Simonsen.