Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helikopterhuset er hevet fra havet like utenfor ulykkesholmen

Kranbåten har lagt til kai på Turøy med vraket på dekk.

BLE HEVET: Leif Stang, Dagbladets reporter på stedet, forteller at vraket er fullstendig ødelagt og deformert. Det er også delvis sort og svidd. Det ble brukt to lifter for heise vraket. Som man kan se på bildet er det altså ikke mye igjen av helikoptret som fredag styrtet i en holme uten for Turøy. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
BLE HEVET: Leif Stang, Dagbladets reporter på stedet, forteller at vraket er fullstendig ødelagt og deformert. Det er også delvis sort og svidd. Det ble brukt to lifter for heise vraket. Som man kan se på bildet er det altså ikke mye igjen av helikoptret som fredag styrtet i en holme uten for Turøy. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TURØY (Dagbladet): I går ble Norge rystet av den alvorligste helikopterulykka på nesten 40 år.

Elleve personer er funnet omkommet etter helikopterstyrten ved Turøy i Hordaland klokken 12 fredag. Søk pågår etter to savnede. I dag sørger familier, venner og kollegaer over å ha mistet sine. Samtidig arbeider Havarikommisjonen og Kripos på ulykkesstedet.

Ved 12-tiden i dag la en kranbåt seg til nærme ulykkesholmen. Målet var å hente opp det vrakede helikopterhuset.

- Nå kommer vraket opp fra sjøen, sier Dagbladets reporter på stedet, Leif Stang, klokka 12.20. Han er ute i båt i nærheten av Litleskåri, holmen helikoptret styrtet ned i og eksploderte.

PÅ VEI TIL HOLMEN: Her er kranbåten på vei til holmen hvor helikoptret styrtet i går: Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
PÅ VEI TIL HOLMEN: Her er kranbåten på vei til holmen hvor helikoptret styrtet i går: Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

Selve hevingen tok knappe 20 minutter. Havarikommisjonen uttalte i går at helikoptret var totalhavarert etter eksplosjonen, noe også de ferskene bildene viser.

- Deformert og svidd I går ble halepartiet hentet opp på jakt etter de svarte boksene. Taleregistratoren og ferdskriven ble funnet, og i dag sendt til den engelske havarikommisjonen for analyse. Havarikommisjonen håper data på boksene kan gi svar på hvorfor helikoptret styrtet.

Det ble brukt to lifter for heise vraket.Stang forteller at vraket som havnet i sjøen etter eksplosjonen er fullstendig ødelagt og deformert. Det er også delvis sort og svidd.

Stang forteller at vraket ble svingt over i kranbåten, som videre nå skal frakte vraket inn til land.

I går sa vitner at helikoptret først gikk i holmen, og så rullet ut i sjøen. Mannskap på stedet i går sa at helikoptret hadde sunket ned på 6-7 meters dyp.

Sjøforholdene på stedet er rolige, og forholdene lå godt til rette for hevingsarbeidet som skulle gjennomføres.

- Nå siger kranbåten sakte fra ulykkesstedet, sier Stang klokka 13.10. Klokka 13.45 la kranbåten til kai på Turøy.

Dykkere Under hevingen, lå en ROV-båt (miniubåt) ved siden av kranbåten, som antakeligvis undervannsfilmet hevingen. Det lå også en politibåt og en liten båt med dykkere som beveget seg rundt ulykkesstedet.

HEVES OPP: Her heves restene av helikoptervraket opp fra sjøen. Det er stort oppbud på ulykkesstedet og på omkringliggende øyer. Mannskap leter etter deler som ble slengt rundt etter eksplosjonen. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
HEVES OPP: Her heves restene av helikoptervraket opp fra sjøen. Det er stort oppbud på ulykkesstedet og på omkringliggende øyer. Mannskap leter etter deler som ble slengt rundt etter eksplosjonen. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

- Vi har sett dykkere i overflaten som antakeligvis skulle ned å feste stroppene til vaieren som skal heve opp vraket, sa Stang før vraket ble hevet ved 12-tiden.

Det går fortsatt folk i terrenget og leter etter smådeler som ble slengt rundt om på forskjellige små holmer og øyer etter at helikoptret eksploderte. Vitner fortalte i går at de løp for livet etter at helikoptrets rotor levde sitt eget liv etter selve styrten. Rotoren fløy mot øyenvitne Anton Magne Turøy, som ble svært skremt av hendelsen.

Klokka 14.00 sier Stang at Sivilforsvaret går manngard i området hvor rotoren ble funnet.

Dagbladet oppdaterer saken.

Hele Norges coronakart