Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helikopterlegen (39) innrømmer 11 av 77 tiltalepunkter

- Dette er en stor belastning for jentene, sier bistandsadvokat.

STOR DOKUMENTMENGDE: Før rettssaken startet i dag ble det trillet store dokumentmengder inn i Hamar tingrett. 39-åringen må svare for 39 tiltalepunkter. Foto: JOHN T. PEDERSEN
STOR DOKUMENTMENGDE: Før rettssaken startet i dag ble det trillet store dokumentmengder inn i Hamar tingrett. 39-åringen må svare for 39 tiltalepunkter. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet rettssaken mot overlegen (39) fra Hedmark, som er tiltalt for over 70 forskjellige straffbare forhold, blant annet for å ha truet barn til seksuelle handlinger, for tre voldtektsforsøk, for å ha gjennomført flere samleier med et barn, og for å ha befølt ei jente da hun lå i narkose på overasjonsborde på sykehuset i Elverum. Legen har nå mistet stillingen som overlege.

Av de 77 tiltalepunktene erkjente han i retten i dag bare 11.

I ni tilfeller å ha forledet jenter til å sende ham nakenbilder. Han nekter derimot for å ha forledet jenter til å utføre handlinger som påtalemyndigheten mener kan sidestilles med voldtekt.

Han innrømmer også å ha lurt en mann til å gi ham 25 000 kroner for ikke å gå til politiet, og i ett tilfelle å ha tatt bilder av ei jente i dusjen.

23 jenter 23 jenter er fornærmet i saken. Inger Johanne Reistad Hansen bistår alle de 23.

- Cirka ti av jentene skal avgi forklaring i retten. Dette er jentene som er over 16 år. Det er en stor belastning for dem. De opplever det som ubehagelig og synes det er vanskelig, men skjønner også at de må gjøre det om den tiltalte skal kunne domfelles, sier Reistad Hansen til Dagbladet.

Mange av jentene sliter med det 39-åringen har utsatt dem for, forteller Reistad Hansen.

- Til tross for at det skjedde tilbake i tid, er flere av dem skamfulle over at noen har greid å presse dem til å gjøre det de gjorde. De hadde ikke gjort disse tingene om de var eldre.

Jentene gruer seg til å forklare seg.

- 14 menn presset 39-åringen er også tiltalt for å ha presset rike menn for penger. Ifølge tiltalen skal han ha presset 14 menn til å betale ham tilsammen 586 000 kroner. Han skal ha sendt bilder av unge jenter i seksuelle situasjoner til mennene, og dersom de sendte bilder tilbake, skal han ha forsøkt å få dem til å betale pengesummer opptil 600 000 kroner.

Legen erkjente i retten i dag bare ett tilfelle av pengeutpressing.

Forrige uke ble det kjent at legen også er tiltalt folr å ha hatt samleie med et barn under 16 år. Han nekter for dette.

Dette tiltalepunktet kom sent, og Reistad Hansen sier til Dagbladet at hun ikke kjenner til flere tilfeller.

- Men jeg ser ikke bort i fra at det i denne saken finnes mørketall, sier hun.