ANKESAKEN: Her er helikopterlegens advokat Harald Stabell under ankesaken som gikk i Eidsivating lagmannsrett i november. Legen er anklaget for misbruk og sms-trakassering av unge jenter og utpressing av menn. I dag falt dommen i ankesaken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ANKESAKEN: Her er helikopterlegens advokat Harald Stabell under ankesaken som gikk i Eidsivating lagmannsrett i november. Legen er anklaget for misbruk og sms-trakassering av unge jenter og utpressing av menn. I dag falt dommen i ankesaken. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Helikopterlegen tapte ankesaken

Dømmes til ti års forvaring. Dommen fra tingretten opprettholdes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den såkalte helikopterlegen, Thor Aage Mathisen (39), som i tingretten ble dømt til ti års forvaring med en minstetid på sju år, ble nettopp dømt i Eidsivating lagmannsrett til samme straff.

Det melder Østlendingen.

- Det er ikke overraskende utfra behandlingen både i tingretten og i lagmannsretten. Situasjonen og alvorligheten i denne saken blir på mange måter bekreftet, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen til Dagbladet.

Hun bistår alle de 23 fornærmede jentene.

- De aller fleste er nå glade for at saken endelig er over, selv om skyldsspørsmålet har vært klart en stund, sier hun.

- Er pedofil og sadomasochist Den 39 år gamle overlegen fra Hamar ble i tingretten dømt til 10 års forvaring for seksuell trakassering av en rekke unge jenter og for pengeutpressing av i alt 21 menn.

I Hedmarken tingrett mente de sakkyndige at legen er pedofil og sadomasochist.

I ankesaken presenterte de rettsoppnevnte sakkyndige, Michael Setsaas og Jim Aage Nøttestad, sine konklusjoner. De slo fast at legen er pedofil og sadomasochist og at han lider av dysfunksjonell personlighetsforandring, ifølge Østlendingen.

Straffeutmålingen lot imidlertid vente på seg, og en årsak var at den rettsmedisinske kommisjonen ikke ville godkjenne en rapport om legen av psykolog Thore Langfeldt.

Langfeldt, som er en av landets fremste psykologer og sexologer, gikk i mot en del av konklusjonene som de sakkyndige kom med.

Enstemmig i tingretten Den enstemmige dommen i tingretten, som altså opprettholdes i lagmannsretten, omfatter 42 fornærmede fordelt på 77 tiltalepunkter, og var i tråd med påstanden til aktor. Den innebar også at legen ble fradømt retten til å praktisere som lege.

39-åringen ble pågrepet i oktober i fjor da han var på jobb ved Norsk Luftambulanses helikopterbase på Dombås.

Han ble dømt til å betale i alt 2,4 millioner kroner i erstatning til ofrene.

22 jenter er tilkjent tilsammen 1,85 millioner kroner i erstatning.  Jentenes bistandsadvokat Johanne Reistad Hansen hadde krevd 2,45 millioner.

Den tidligere legen er også dømt til å betale 554 000 kroner i erstatning til i alt 12 menn.

En rekke tiltalepunkter Legen sto tiltalt for å ha lurt 22 jenter og kvinner til å sende ham nakenbilder av seg selv.

De aller fleste var i alderen 11-14 år da de først ble kontaktet. Noen av jentene skal også ha blitt presset til å filme seg selv utføre seksuelle handlinger. For dette sto legen tiltalt for voldtekt eller forsøk på voldtekt. Han var i tillegg tiltalt for å ha befølt en 13-åring mens hun lå i narkose under en operasjon på sykehuset i Elverum.