Helikopterpilot dømt for uaktsomt drap

Første person i Norge som er dømt for drap som pilot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 30-åringen er den første i Norge som får drapsdom som pilot. Ifølge lagmannsretten fins det ikke rettspraksis på dette området.

I Asker og Bærum tingrett i april ble 30-åringen frifunnet.

Lagmannsretten har satt straffen til seks måneders fengsel, hvorav 90 dager er gjort ubetinget. 30-åringen må samtidig betale sønnen og foreldrene til den omkomne til sammen 145 000 kr. i erstatning, og 75 000 til passasjeren som ble alvorlig kvestet.

Det var 11. mai 2005 at ulykken skjedde ved Kolsåstoppen i Bærum. Helikopteret hadde sju personer om bord.

Hovedrotoren traff minst ett tre. Dørene i helikopteret var fjernet. Dette hadde ikke Airlift AS innhentet luftfartsmyndighetenes tillatelse til å gjøre. De hadde heller ikke innhentet tillatelse for måten passasjerene var sikret på.

Krapp sving

Lagmannsretten legger til grunn at årsaken til at piloten måtte nødlande, var at han kom for og for nær en fjellside.

30-åringen har forklart at det oppsto en såkalt «jack stall», og at dette var årsaken til at han måtte nødlandet. Lagmannsretten legger til grunn at «jack stall» kan oppstå ved krappe svinger, bratt oppstigning eller ved manøvrering nær maksimum tillatt flyhastighet med den følge at det hydrauliske systemet «fryses», og servostyringen opphører.

UAKTSOMT DRAP:  En helikopterpilot er dømt for uaktsomt drap etter at en passasjer døde under nødlanding. Foto: Gunnar Mjaugedal / SCANPIX
UAKTSOMT DRAP: En helikopterpilot er dømt for uaktsomt drap etter at en passasjer døde under nødlanding. Foto: Gunnar Mjaugedal / SCANPIX Vis mer

Dermed blir det tungt å betjene styrespakene. Helikopteret vil falle med nesa nedover mot bakken, og kan bare rettes opp ved at hovedrotorbladene stilles i en bestemt stilling.

- Hendelsesforløpet og vitneobservasjoner gjør at vi ikke kan legge til grunn pilotens forklaring om at «jack stall» inntraff, konkluderer dommerne.

Stor fare

Lagmannsretten legger til grunn at 30-åringen, som hadde ansvaret for menneskers liv og velferd, utviste grov uaktsomhet .

- Hans uaktsomhet førte til at en passasjer omkom og at en annen ble meget alvorlig skadet. Hans uaktsomme handlemåte kunne lett ha medført at flere passasjerer kunne ha blitt skadet eller omkommet, skriver retten.

Helikopterpilot dømt for uaktsomt drap