Helikopterpilot tiltalt for drap på passasjer

Pilot (30) tiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Passasjeren omkom da helikopteret måtte nødlande ved Kolsåstoppen i Bærum i mai 2005. En annen passasjer fikk betydelige skader. I den forbindelse er piloten tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse. Et tredje tiltalepunkt er at piloten skal ha brutt luftfartsloven.

30-åringen nekter straffskyld, og i Asker og Bærum tingrett i april ble han frifunnet på alle punkter. Påtalemyndigheten, som i tingretten la ned påstand om fengsel i seks måneder, har imidlertid anket saken inn for Borgarting lagmannsrett. Straffesaken kommer opp i Oslo i siste del av august.

Det var 11. mai 2005 litt før klokka 21 at helikopteret kom for lavt, traff et tre, og nødlandet. Det var til sammen sju personer om bord, fire satt med beina ut av helikopteret. Ifølge tiltalen traff helikopterets hovedrotor treet. Dette medførte at helikopteret mistet styringsevnen, og måtte nødlande.

Den mannlige passasjeren som døde, ble påført omfattende hodeskader. Den kvinnelige passasjeren fikk brukket begge leggbeina og fikk knusningsskader i høyre bein. Hun var sykmeldt i mer enn 14 dager. Selv om han ble frifunnet i straffesaken, ble piloten dømt til å betale kvinnen 75.000 kroner i oppreisning. Han ble frifunnet for kravet om oppreisning til de pårørende til mannen som omkom.

Tingretten utelukker ikke at det har oppstått en såkalt jack-stall før ulykken. Dette kan oppstå når helikopteret svinger, og for piloten vil det føles som om kontrollene fryser. Retten kan etter bevisførselen ikke utelukke at det oppsto en stall.

- Det må derfor, ved den strafferettslige vurderingen, legges til grunn at jack-stall medførte at tiltalte ikke hadde kontroll over helikopteret i en høyresving, og at helikopteret av samme grunn mistet høyde. Når tiltalte igjen fikk kontrollen tilbake, og lyktes i å plane ut helikopteret, fløy det allerede så lavt at møtet med tretoppene og den etterfølgende nødlandingen var uunngåelig. Retten finner det ikke bevist utover enhver tvil at ulykken er forvoldt av tiltalte.

OMKOM: En pasasjer omkom da dette helikopteret måtte nødlande ved Kolsåstoppen utenfor Oslo i mai 2005. Foto: Gunnar Mjaugedal/SCANPIX
OMKOM: En pasasjer omkom da dette helikopteret måtte nødlande ved Kolsåstoppen utenfor Oslo i mai 2005. Foto: Gunnar Mjaugedal/SCANPIX Vis mer
Helikopterpilot tiltalt for drap på passasjer