Helikopterulykke skapte babyboom

Hva gjør man når stømmen forsvinner midtvinters...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanskproduserte kamphelikopteret Apache er kanskje mest kjent og fryktet for å skape død og fordervelse på slagmarken.


Men i Maasdriel fylke i Nederland får helikopteret nå æren for en uventet men kjærkommen babyboom, takket være en ulykke for drøye ni måneder siden.

Kuttet strømmen

12. desember i fjor traff nemlig et nederlandsk Apache-helikopter en høyspentledning i distriktet Bommelerwaard. En strømkabel ble kuttet tvers av i sammenstøtet med rotoren, og strømmen forsvant for over 50 000 husstander, inkludert for flesteparten av de 24 000 innbyggerne i Maasdriels 11 landsbyer.

- Det ble kaldt og mørkt i husene. Folk gikk tidlig til sengs for å holde varmen. Og ni måneder senere opplever vi dette - en del flere babyer, sier fylkeskommunens talskvinne Anneleas van Eijkeren til nyhetsbyrået AFP.

Stor økning

Økningen er faktisk på 44 prosent. Mens det i september i fjor ble født 18 babyer i fylket, var det 26 nykomlinger i løpet av måneden i år.

Og det er strømbruddet denne kalde januaruken i fjor som pekes ut av de kyndige. 10 av fylkets 11 landsbyer var uten strøm i omlag 50 timer.

FØDSELSSTRØM: En helikopterulykke i Nederland har fått sjeldne konsekvenser. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad / Dagbladet
FØDSELSSTRØM: En helikopterulykke i Nederland har fått sjeldne konsekvenser. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

- Selv om noen folk dro til venner og slektninger som hadde strøm, valgte de fleste å bli hjemme under krisen. Temperaturen ble lav i husene, sier van Eijkeren.

Ønskes velkommen

Den uventede boomen ønskes velkommen, i og med at fylket - i likhet med resten av Nederland - sliter med befolkningsveksten. Landet er blant de aller laveste på verdensstatistikken.

Men selv om helikoptermetoden synes å ha fungert godt, ønskes ingen gjentagelse av strømbruddet i fjor. 50 timer uten strøm var slett ikke like romantisk for alle.

- Det var ingen spøk. Nederland trenger riktignok flere barn, men ikke på denne måten, sier talskvinnen til AFP.

For ordens skyld: Helikopteret klarte å nødlande uten at noen ble alvorlig skadet.

Helikopterulykke skapte babyboom
APACHE: Det var et kamphelikopter av denne typen som kuttet strømmen og førte til den travleste september i manns minne på fødestuene i Maasdriels.