Helikopterulykke skyldes tåke

Flygeren som fløy helikopteret som havarerte ved Tyin i Oppland, klarte ikke å orientere seg på grunn av tett tåke. Samtidig som orienteringsevnen forsvant, mistet han kontrollen over helikopteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har fartøysjefen på ulykkeshelikopteret forklart Flyhavarikommisjonen. Det var to piloter og en passasjer om bord i helikopteret da det krasjet med bakken fredag. Den ene piloten omkom, mens passasjeren og fartøysjefen ble hardt skadd.

Ifølge havariinspektør Arne Østby Wik har fartøysjefen, som førte helikopteret, forklart at han fikk en såkalt white-out, noe som betyr at han bare ser hvitt og dermed mister evnen til å orientere seg i luften.

- I motsetning til for eksempel passasjerfly, var ikke dette helikopteret utstyrt med instrumenter for å fly i tåke. For å kunne fly denne type helikopter, er flygerne helt avhengige av å kunne orientere seg visuelt. Derfor skal de ikke fly inn i områder hvor de mister sikten, sier Østby Wik til NTB.

Havariinspektøren understreker at dette ikke er noen konklusjon fra kommisjonens side. Den vil først foreligge om noen måneder. Han vil heller ikke si om piloten kunne gjort noe annerledes.

(NTB)