Helikopterulykken: hjelpen kom for sent

Selskapet Airlift og frivillige som var med på redningsarbeidet etter helikopterulykken på Tyin igår, mener det gikk for lang tid fra nødnummer ble ringt til hjelpen kom. Dette var det tredje dødsfallet i en Airlift-ulykke på to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havarikommisjonen for sivil luftfart startet i dag arbeidet med å kartlegge årsaken til helikopterulykken i fjellheimen ved Tyin i går ettermiddag.

Administrerende direktør Petter Lindgren i Airlift, sier at selskapet vil samarbeide tett med Havarikommisjonen for å få klarhet i hva som skjedde ved den tredje ulykken som har rammet selskapet i løpet av de siste to år.

Det var den 31 år gamle Lars Nordgård som mistet livet da ett av selskapets helikoptere havarerte på Tvindehaugen midtveis mellom Eidsbugarden og Tyinkrysset. To andre av selskapets ansatte ligger på Haukeland sykehus i Bergen med alvorlige skader.

Direktør Finn Heimdal i Havarikommisjonen sier at det fortsatt er uklart om piloten forsøkte å lande eller om han uforvarende traff bakken i det dårlige været. Tidligere denne uken kritiserte Havarikommisjonen to flygere i Airlift-selskapet i forbindelse med en ulykke på Svalbard i 1996. To havariinspektører skal i løpet av helgen undersøke helikopteret før det blir fraktet bort for nærmere undersøkelser.

Minnestund

Mellom 30 og 40 kollegaer og pårørende deltok i formiddag i en minnestund i Førde. Samtidig ble det gitt en orientering om hva som hadde skjedd.

Vanskelig redningsarbeid

Det var Airlift selv som varslet om ulykken til politiets nødnummer etter at det ble oppfanget nødsignaler fra det havarerte helikopteret like før klokken 18 fredag. Samtidig sendte selskapet sitt eget ambulansehelikopter med lege og redningsteam i retning ulykkesstedet, mens Hovedredningssentralen på Sola fikk avgårde et Sea King helikopter fra Vigra flyplass ved Ålesund. Ingen av helikopterene kom fram til havaristen

Normalt skulle redningsarbeidet i dette området være uproblematisk, men kombinasjonen av dårlig vær og manglende radioforbindelse førte til store forsinkelser.

Flere ulykker

Ulykken på Tyin er den tredje selskapet Airlift er rammet av i løpet av de siste to år.

18. mars 1996 havarerte et helikopter på isen i Widjefjorden på Svalbard. Ingen ble alvorlig skadd, men Havarikommisjonen har så sent som i denne uken kritisert de to flygerne for manøvrene som ble foretatt.

14. oktober samme år omkom fire personer da ett av selskapets ambulansehelikoptere fløy inn i en høyspentledning ved Vevring i Førdefjorden.

24. april 1998 omkom en person og to ble alvorlig skadd, da et Eurocopter AS 350 havarerte på Tvindehaugen 10 kilometer fra Tyinkrysset i Oppland fylke.

(NTB)