Rasene i Jølster:

Helikoptervideo viser ødeleggelsene

Omkring 10 personer er ikke gjort rede for etter rasene som rammet Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag.

JORDRASET: Helikopterbilder viser de store ødeleggelsene etter jordraset i Jølster. Video: HRS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Politiet har nå fått bekreftede opplysninger om at en bil ble tatt av jordskredet over FV 451 ved Årnes. En mann i 50-åra er savnet.

Tirsdag ettermiddag kom det første raset etter voldsomme nedbørsmengder i Jølster i Sogn og Fjordane. Like etter kom det neste, og så kom meldingen om 150 evakuerte.

Flere veier er stengt, blant annet hovedveien gjennom Sogn og Fjordane, E39, som vil være stengt ut onsdag ifølge NTB. To hytter skal ha blitt tatt av de første jordmassene som raste og det skal også være store skader på båtbryggeriet Brødrene Aa i Gloppen kommune. Se ødeleggelsene i videoen øverst.

- Folk er fortvilet

Det er ikke foreløpig kjent om noen er tatt av raset, men på grunn av at det ikke er noe dekning i området er flere bekymret for sine nærmeste da de ikke får kontakt.

Lensmann i Førde og Naustdal Dag Fiske sa til Dagbladet onsdag formiddag at det skal være snakk om 30 mennesker det ikke er gjort rede for. Onsdag ettermiddag har politiet fått kontroll på omkring 20 personer.

- Det er rundt 10 personer vi ikke har redegjort for, men det er ingen grunn til å tro at de er tatt av skred, sier politioverbetjent Wenke Hope til Dagbladet.

<strong>VEIER STENGT:</strong> Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 mellom Skei til Moskog i Jølster tirsdag kveld.
Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix
VEIER STENGT: Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 mellom Skei til Moskog i Jølster tirsdag kveld. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix Vis mer

- Det er ganske mange vi jobber med å sjekke ut, men det er ikke mobildekning så når folk vil få tak i sine nærmeste og ikke får svar, så tar de kontakt med oss, sier Fiske.

Ordfører i Jølster kommune Oddmund Klakegg sier til Dagbladet at han har vært i kontakt med flere av de pårørende.

- Jeg har snakket med flere og mange er fortvilet over at de ikke får kontakt med sine nærmeste, sier Klakegg.

Sikrer område

Situasjonen i Sogn og Fjordane er fortsatt uklar, og det er ikke kjent om noen skal være tatt av raset. Området blir nå sjekket om fare for flere ras.

- Vi prøver å skaffe oss en oversikt og vi sender geologer inn for å sikre om området er trygt, sier lensmann Dag Fiske til Dagbladet.

Politiet har nå som førsteprioritet å undersøke området vel Jølstravannet hvor et vitne skal ha sett en bil bli tatt av raset.

- Det er ingen opplysninger om at det skal være folk tatt av raset, vi prioriterer å sjekke meldingen om mulig bil som kan ha blitt tatt, sier Fiske.

<strong>RAS:</strong> Flere ras har skapt problemer for Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Foto: Hovedredningssentralen
RAS: Flere ras har skapt problemer for Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Foto: Hovedredningssentralen Vis mer

- Problematisk

- Det er fortsatt sånn at veiene er stengt og mobilnettet er nede i det mest berørte området. Akkurat nå er Vegvesenet ute med geolog, for å se når de kan åpne veiene, sier varaordfører i Jølster kommune, Jakob Andre Sandal.

Han forteller at kommunen nå jobber for å sikre at innbyggerne har tilgang på mat og nødvendige medisiner, og de har også folk ute og sjekker vann og avløp. Fremdeles er det en del personer de ikke har gjort rede for etter raset.

-Det er problematisk siden mobilnettet fremdeles er nede, og det er noen vi ikke har gjort greie for. Men politiet sier at den lista stadig er minkende, sier Sandal.

Kommunen har kontroll på dem som har vært innom skolen og var innlosjert der i natt.

- Men vi har jo ikke kontroll på dem som har overnatta privat eller i bil, sier Snadal.

Flere med tilhold på skole

150 personer har fått tilhold på skolen på Åsende, der de blir tatt vare på av kommunen.

- Hvordan opplever dere situasjonen?

-Det er uoversiktlig fremdeles. Mobilnettet er nede og vi får ikke full oversikt. Men vi opplever at vi fra vår side har god kontroll på våre ansvarsområder, sier Sandal.

- Hvordan er stemninga blant lokalbefolkningen?

-Jeg er ikke inne i området, men det som er rapportert er at stemninga er god på evakueringsstedet.

<strong>STENGT AV:</strong> I Movika raste det i natt på grunn av store mengder vann. Veien mot Jølster er stengt der. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
STENGT AV: I Movika raste det i natt på grunn av store mengder vann. Veien mot Jølster er stengt der. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Alle etater involvert

Ordfører Klakegg sier til Dagbladet at han var på ferie da han fikk beskjed om rasene på hjemstedet.

- Jeg var på Lillehammer og er nå på vei hjem, sier han.

Ordføreren skulle gjerne vært i Jølster da det skjedde, men er trygg på jobben som gjøres der nå.

- Jeg vet det er dyktige folk som takler dette på en god måte. Det setter i gang et stort apparat, med sivilforsvar, politi og veivesen. Alle etater er involvert, i tillegg har mange frivillige stilt opp for å hjelpe til, sier Klakegg, som er klar på å avlaste varaordfører Jakob Andre Sandal.

I en pressemelding skriver politiet at det er snakk om over 150 stykker som har blitt evakuert, inkludert 15 stykker i Førde. Det er fortsatt ikke kjent om det er fare for flere skred.

- Vi venter naturligvis på konklusjon fra geolog, men nedbørsmengden har gått betraktelig ned. Vi må bare få det bekreftet, sier Fiske.

Lensmannen tør ikke si at dette aldri har skjedd før, men er sikker på et omfanget er unikt.

- Det er sjeldent det skjer i et såpass stort område, sier han.

Flyforbud i området

Politiet har fått innført flyforbud i luftrommet over Vassenden i Jølster onsdag formiddag. Årsaken til ferdselsforbudet er å sikre redningsinnsatsen fra luften, skriver de i en pressemelding.

Det vil bli søk i luftrommet med SAR helikopter. Det vil også bli foretatt undersøkelser av geologer med helikopter. Disse er unntatt fra restriksjonene.

Flyforbudet har umiddelbar virkning og gjelder til området er erklært sikkert av ansvarlige myndigheter.

Enorme nedbørsmengder

Den første meldingen om at det var gått et jordras, kom inn til veitrafikksentralen Sogn og Fjordane klokka 16.11 tirsdag ettermiddag.

Det bor 1300 mennesker i området.

Bilder fra Svidalsneset, der det første raset gikk, viser at veibanen er dekket av enorme vannmengder. Brunt vann, kvister og store greiner flyter over kyststamveien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer