Helikopter styrtet utenfor Barentsburg:

Helikoptervraket hevet. Ingen av de savnede ble funnet

Ni dager etter helikopterstyrten som krevde åtte menneskeliv ved Svalbard, er det havarerte helikopteret hevet. Ingen de sju som fortsatt er savnet ble funnet.

HEVET: Det russiske helikopteret som styrtet i havet ved Svalbard fredag for en uke siden, ble hevet natt til lørdag. Foto: Statens havarikommisjon / NTB scanpix
HEVET: Det russiske helikopteret som styrtet i havet ved Svalbard fredag for en uke siden, ble hevet natt til lørdag. Foto: Statens havarikommisjon / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Natt til lørdag ble skrog med rotor og den separerte halebommen fra helikopteret hevet opp på dekk på skipet Maersk Forza. Hevingsoperasjonen var vellykket, opplyser Statens Havarikommisjon for Transport (SHT).

Helikopteret styrtet i sjøen utenfor Barentsburg 26. oktober med åtte personer om bord. En av de omkomne ble funnet og hentet opp av vannet tidligere i uka.

Fortsetter søk

Ingen av de sju andre savnede russerne befant seg inne i helikopteret da det ble hevet. Søket etter dem vil fortsette, opplyser Havarikommisjonen.

Helikopterets taleregistrator og demonterte GPS-enheter blir tatt med til Moskva for analyse.

Ferdsskriveren er foreløpig ikke funnet, og søket etter den fortsetter også.

Gransker ulykken

Havarikommisjonen skal granske ulykken med bistand fra russisk havarikommisjon. I tillegg skal Luftfartstilsynet på Svalbard undersøke om den russiske operatøren Convers Avia har brutt luftfartsloven, melder Svalbardposten.

Det står eksplisitt i tillatelsen selskapet fikk fra Luftfartstilsynet 20. desember i fjor at selskapet bare har tillatelse til lokale flyginger for passasjerer og gods i forbindelse med gruveoperasjoner på Svalbard og at selskapet ikke har tillatelse til å fly forskere, turister eller andre.

Tre av dem som var om bord da ulykken skjedde, var forskere fra FGBU – det russiske motsvaret til Norsk Polarinstitutt.

Natt til lørdag ble skrog med rotor og den separerte halebommen fra helikopteret hevet opp på dekk på skipet Maersk Forza. Foto: Politiet
Natt til lørdag ble skrog med rotor og den separerte halebommen fra helikopteret hevet opp på dekk på skipet Maersk Forza. Foto: Politiet Vis mer

Hovedredningssentralen og russiske myndigheter har offentliggjort navnene på de åtte som var om bord i helikopteret da det styrtet.

Medarbeidere ved det russiske forskningsinstituttet for Arktis og Antarktis:

  1. Oleg Golovanov
  2. Nikolaj Fadejev
  3. Maksim Kaulio

Besetningsmedlemmer:

  1. Jevgenij Baranov – førstepilot
  2. Vladimir Frolov – andrepilot
  3. Aleksej Pouljauskas – flymekanikar
  4. Marat Mikhtarov – teknikar
  5. Aleksej Koroljov – ingeniør

Solberg kondolerte

Statsminister Erna Solberg (H) hadde søndag en samtale med sin russiske kollega for å kondolere og uttrykke sin medfølelse etter helikopterulykken.

- Det er en tragisk ulykke som har rammet russiske borgere og oss alle, sa Solberg i samtalen med Dmitrij Medvedev.

- På vegne av meg selv og regjeringen vil jeg kondolere deg og regjeringen, familie og venner av de omkomne og alle russere på Svalbard, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer