Helikoptre hentet flomofre fra trærne

- De vi reddet fra hustak og tretopper, viste ingen glede over endelig å være i sikkerhet. De var redde, i sjokk, helt utmattete og apatiske. Og de hadde selskap av slanger i trærne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tidligere Dagbladet-fotograf Odd R. Andersen som sier dette til Dagbladet. Han jobber nå i billedbyrået AFP og var med et sørafrikansk militærhelikopter på redningsoppdrag langs Limpopo-elva i Mosambik.

- 20 i hvert tre

- I hver tretopp satt det om lag 20 mennesker. Alle var helt utslitte og de fleste av dem sjuke. De hadde vært nødt til å drikke det forurensede elvevannet. Ingen hadde krefter til noe annet enn å klamre seg fast til trærne. De klarte ikke engang å hjelpe til i sin egen redning. Redningsmannskapet måtte fire seg ned til dem, binde dem fast og heise dem opp, forteller Andersen.

I løpet av en hel dag reddet helikopteret Andersen var om bord i, rundt 150 mennesker. Mannskapene har en svært vanskelig og slitsom oppgave.

- Slanger i trærne

- De som sitter i tretoppene, har ikke spist på mange dager. Noen av dem har hengt slik i over en uke. Og de er ikke alene i trærne. De har selskap av slanger. De har også flyktet fra flommen. Det er ikke rart at de menneskene vi reddet var vettskremte, sier Andersen.

Sola skinner nå over Limpopo-elva. Den er ikke lenger en elv, men en innsjø.

- Det er vanskelig å tenke seg at det noen gang har gått en elv her. Oversvømmelsen er enorm. Det første du merker, er lukten, eimen av ting som råtner i vannmassene, planter, mennesker og dyr. Vi så ikke mye til verken døde mennesker eller dyr, men lukten av død er mer enn tydelig, sier Andersen.

- Horder av mygg

De overlevende samles nå i flyktningleirer. Nord for hovedstaden Maputo er det i løpet av de siste dagene samlet over 30000 mennesker. Redningsmannskapene forsøker å få dem til å gå mot byene hvor forsyningene er lettere tilgjengelig, men få av dem har krefter til å røre seg.

- De som blir reddet, er veldig utsatt for sykdom. Malariamyggen har åpenbart svært gode tider under flommen. Skyene av mygg er så tette at de likner på tåkebanker, sier Andersen.

- Er det tegn til at flommen begynner å gå tilbake?

- Her i Limpopo-elva har vannstanden stabilisert seg. Men meldingene tyder på at situasjonen vil gå fra vondt til verre.

I nabolandet Zimbabwe er demningene nå så fulle at portene må åpnes. Vannet renner inn i Mosambik, og en ny flomtopp, særlig i Zambezi-dalen, er ventet over helga, sier Andersen.

100000 innesperret

Flommen i Mosambik dekker nå et område som er større enn Sveits, eller Hedmark og Oppland fylke til sammen. Vannmassene har sperret inne 100000 mennesker, ifølge FN.

Nå kommer det nye helikoptere, fra USA og Storbritannia.

Hittil har 13 helikoptere reddet 6000 mennesker. Fra helga vil 26 helikoptere være operative, om alt går etter planen. Men det er for få. Mange flere vil omkomme.

Helikoptrene vil aldri klare å nå fram til alle.

- Sein reaksjon

FNs organisasjoner og Mosambiks regjering har sammen reist spørsmålet: Hvordan kan flere tusen mennesker omkomme i en katastrofe som hele verden har sett utvikle seg gjennom flere uker?

- Mosambik ligger i et område i verden hvor det ikke står en flåte av helikoptere klar. FN har heller ingen flystyrke som kan lette på et øyeblikks varsel, sa Trevor Rowe som er talsmann for FN-organisasjonen Verdens matvareprogram.

Indirekte påpeker han at tusenvis av militære helikoptere finnes rundt om i verden. Men at de bare er i beredskap for krig.

Må be om hjelp

- Det er lett å komme med kritikk, men i en nødssituasjon som endrer seg dag for dag, er vi ikke mer effektive enn det våre giverland tillater oss å være, sier Abigail Spring som er talskvinne for Verdens matvareprogram i New York.

Ifølge offisielle tall er om lag 200 mennesker omkommet til nå. Men hjelpeorganisasjonene har slått fast at det i virkeligheten dreier seg om mange tusen.

Flommen er den verste som har rammet det sørlige Afrika på over 50 år. I Mosambik er en million blitt hjemløse. I Zimbabwe har 250000 lidd samme skjebne.

REDNINGEN:Et sørafrikansk militærhelikopter redder flomofre fra en tretopp.