Helikoptre i skytteltrafikk redder ut flomofre

I kveld stiger Brisbane river 70 centimeter til. Ingen nordmenn blant 22 døde eller 50 savnede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRISBANE/OSLO (Dagbladet): 25 redningshelikoptre går i skytteltrafikk i dag norsk tid - onsdag kveld og natt til torsdag australsk tid - for å berge ut flomofre fra storbyen Brisbane.

Minst 20 000 hus kan bli helt oversvømmet av flomvannet, som nå dekker et område som er større enn Frankrike og Tyskland til sammen.

 SISTE UTVEI:  Deler av Brisbane sentrum er isloert forbi veinettet er under vann. 25 helikoptre jobber i skytteltrafikk for å berge ut flomofre før vannstanden når sitt høyeste punkt i kveld norsk tid. Her et helikopter som berger ut innbyggere i byen Toowoomba i går.  FOTO: AFP/CHANNEL 9/SCANPIX.
SISTE UTVEI: Deler av Brisbane sentrum er isloert forbi veinettet er under vann. 25 helikoptre jobber i skytteltrafikk for å berge ut flomofre før vannstanden når sitt høyeste punkt i kveld norsk tid. Her et helikopter som berger ut innbyggere i byen Toowoomba i går. FOTO: AFP/CHANNEL 9/SCANPIX. Vis mer

Myndigheter og meteorologer spår at høyeste vannstand i Brisbane river kommer fra 19-tiden i kveld norsk tid (klokka 04 natt til torsdag i Brisbane).

Da vil vannet ha steget ytterligere 70 centimeter til sammenligning med de siste dagslysbildene fra Brisbane i dag til 5,20 meter over normal vannstand i det flate landskapet ned mot havnivå. Det er mer enn den forrige katastrofeflommen i 1974.

Minst 22 døde Nyhetsbyrået AP melder i formiddag at minst 22 mennesker har omkommet og minst 50 er savnet i den verste flommen på østkysten av Australia siden 1893.

 STENGT:  Myndigetene i Brisbane har sperret av deler av forretningstrøket i sentrum. Ikke alle kunne motstå den fristelsen osndag - før vannet stiger 70 centimeter til.  FOTO: MICK TSIKAS, REUTERS/SCANPIX.
STENGT: Myndigetene i Brisbane har sperret av deler av forretningstrøket i sentrum. Ikke alle kunne motstå den fristelsen osndag - før vannet stiger 70 centimeter til. FOTO: MICK TSIKAS, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Det er mange nordmenn i området, over 400 studenter og mange fastboende og turister.

- Men vi er ikke blitt varslet av myndighetene om at det er noen norske statsborgere blant de omkomne eller savnede, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Ring hjem! Over 100 000 innbyggere har vært uten strøm de siste timene, og nett- og telefonforbindelse kan være av og på.

 70 CENTIMETER TIL:  To forretningsdrivende berger ut en kaffemaskin fra butikken i Brisbane-forstaden Milton i dag. Vannet skal stige ytterligere 70 centimeter. FOTO: MICK TSIKAS,  REUTERS/SCANPIX.
70 CENTIMETER TIL: To forretningsdrivende berger ut en kaffemaskin fra butikken i Brisbane-forstaden Milton i dag. Vannet skal stige ytterligere 70 centimeter. FOTO: MICK TSIKAS, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

- Vi oppfordrer alle nordmenn i området om å melde fra hjemover hvordan de har det. Ellers må de selvsagt følge med i lokale råd fra myndigheter og nyhetssendinger, sier UD-rådgiveren, som roser studentorganisasjonen ANSA som bindeledd.

Det er ikke registreringsreringsplikt for nordmenn som oppholder seg i Australia.

Stengte universiteter Studieåret har fått en uvanlig start for de døryt 400 norske studentene i Brisbane. Mange av universitetene er nå stengt, og alle eksamener er kansellert.

 KOMMER SEG FRAM: . Disse ungdommen i sentrum av bydelen Rosalie i Brisbane tar flommen med et smil. FOTO: DAVE HUNT, EPA/SCANPIX.
KOMMER SEG FRAM: . Disse ungdommen i sentrum av bydelen Rosalie i Brisbane tar flommen med et smil. FOTO: DAVE HUNT, EPA/SCANPIX. Vis mer

Store institusjoner som University of Queensland og Queensland University of Technology's campus på Gardens Point og Caboolture er stengt.

Kelvin Grove er bare åpent for noen ansatte. Griffith University's  campus på South Bank er også stengt.

 OVERSVØMT OG AVSTENGT:  Forstaden Ipswich vest for Brisbane er hardt rammet. Flommen har også blokkert den viktige motorveien til Brisbane. FOTO: DAVE HUNT, EPA/SCANPIX.
OVERSVØMT OG AVSTENGT: Forstaden Ipswich vest for Brisbane er hardt rammet. Flommen har også blokkert den viktige motorveien til Brisbane. FOTO: DAVE HUNT, EPA/SCANPIX. Vis mer