MÅ GI OPP: Finansminister George Papaconstantinou har sett seg nødt til å be EU om nødhjelp. Foto: AP/Dimitri Messinis
MÅ GI OPP: Finansminister George Papaconstantinou har sett seg nødt til å be EU om nødhjelp. Foto: AP/Dimitri MessinisVis mer

Hellas ber om nødlån

Klarer seg ikke lengre på egen hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den greske regjeringen har bedt EU og Det internasjonale pengefondet IMF om å sette i verk den økonomiske hjelpepakken som kan redde landet fra kollaps.

Landet hadde håpet at EUs løfte forrige måned om å gi støtte dersom det var nødvendig, ville være nok for å redde den greske økonomien, men problemene har bare utviklet seg videre.

- Det er en nasjonal nødvendighet å offisielt be våre partnere om å aktivere mekanismen som vi har laget, sa Papandreou i en TV-tale til sine landsmenn fredag.

Dystre tall

EU-landene er forberedt på å låne ut 30 milliarder euro i år dersom Hellas ikke klarer å låne pengene på markedet for å håndtere sine gjeldsforpliktelser. Også IMF skal bidra til hjelpepakken, og ventes å bidra med rundt 15 milliarder euro.

Alle har håpet at det ikke skulle bli nødvendig å aktivere hjelpepakken, men nye tall fra Eurostat torsdag ble dråpen som fikk begeret til å flyte over. Tallene viser at budsjettunderskuddet i fjor var hele 13,6 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) og at statsgjelden tilsvarer 115 prosent av BNP. Dermed ble Hellas kredittverdighet senket ytterligere, og markedet reagerte med å skru opp rentene.

Den greske finansministeren George Papaconstantinou håper pengene i hjelpepakken skal kunne betales ut senest den 19. mai. Men det gjenstår en del før eurolandene og IMF kan punge ut.

Tysk frustrasjon

Det er bekymring for at den tyske nasjonalforsamlingen skal forsinke utbetalingene, eller til og med trekke landet ut av planen. Statsminister Angela Merkel har hele tiden motarbeidet støtte til Hellas, og fredag sa hun at det bare var aktuelt å hjelpe Hellas dersom euroen var truet. Hun krever dessuten at Hellas må legge fram en troverdig spareplan for at hjelpepakken skal kunne aktiveres.

Triksingen med gresk statistikk og dårlig budsjettdisiplin har opprørt tyskerne. De frykter dessuten at andre land, som Portugal og Spania, kan komme til å følge etter og be om støtte.

- Smitterisikoen har økt de siste ukene. Mange land har altfor høye budsjettunderskudd, sa den tyske sentralbanksjefen Axel Weber fredag.

Hjelpepakken blir ikke gratis for grekerne. De kobles til tøffe tiltaksplaner som kommer til å merkes i hverdagen. I år skal budsjettunderskuddet ned 4 prosentenheter gjennom sparetiltak og skatteøkning. Slike tiltak har allerede ført til streiker og protester i Hellas.(NTB)